2023. február 2., csütörtök

Dolly Alderton: Szellemek

A figyelemfelkeltő borítóval rendelkező kötet a 21. Század Kiadónál jelent meg 2022-ben.

A leírás hamar felkeltette az érdeklődésem, hiszen a főszereplő, Nina korban közel áll hozzám. Úgy gondolom, hogy az egyedülálló női attitűddel szinte mindenki tud azonosulni, hiszen életében mindenki volt már szingli. Számomra egy izgalmas, ízig-vérig mai, XXI. századi, aktuális történet, amit kaptam. 

Bridget Jones  stílusa, humora finoman megjelenik a történetben, ám most némi komolyságot, határozottságot is kapott a cselekmény. 

"Utáltam érte, hogy olyan nőt csinált belőlem, aki úgy szívja be az eltűnt férfi illatát, mintha az repülősó lenne."

A könyv olvasása közben felmerült bennem, hogy megszerezni vagy megtartani, benne lenni nehezebb vajon egy kapcsoltban? Olya hosszan, sokáig várunk, váűgyunk rá általában, mire sikerül a kapcsolat, ám sokszor sokkal nehezebb benne lenni, kisimerni a másikat, mint kapcsolatot kialakítani vele. Ezt szépen bemutatja a szerző is Nina szemszögén, esetén keresztül.  


Nina szingli gasztroblogger egy házas és egy hóbortos barátnővel, egy titokzatos szomszéddal, egy expasival, akivel még mindig barátok és ott vannak még a szülők. Édesanyja mintha második fiatalkorát élné, néhol furcsa, de szerethető, édesapja pedig betegségben szenved, kezdi elveszíteni az emlékezetét. Ez utóbbi nem könnyű Ninának, hiszen nagyon közel áll apukájához, édesanyjával pedig nincs meg az a kifejezett anya-lánya kapcsolatuk. Mindemellett küzd a szingliléttel...
"A legszexibb, a legizgalmasabb, a legromantikusabb, a minden érzéket felrobbantó érzés a világon az, amikor néhány centiméternyi bőrt először simogat meg nyilvános helyen. A vágy első megerősítése. Az intimitás első jele. Ezt az érzést egy emberrel csak egyszer érzed."
Egy társkereső oldalnak köszönhetően - bár mindenki döntse el maga, ebben mennyi a köszönet - elkezd ismerkedni egy Max nevű férfival, aki komoly, férfias, de kissé megközelíthetetlen, emellett romantikusnak tűnő alak. Elkezdenek randevúzni, találkozgatni Ninával, majd váratlan eset történik. 
Felmerül a kérdés, hogy a látszat ellenére biztosan Max az a személy, aki a nagybetűs férfi Nina számára?

Ez a történet hűen tükrözi a mai kor társadalmát, a szinglik, egyedülállók helyzetét a társkereső oldalak korában. Kiütköziknek az ellenetétek a házas, párkapcsolatban élő nők és az egyedülállók között.
A főszereplőnő határozott, kedves nő, aki amellett,hogy építi a karrierjét, foglalkozik a családjával és a barátnői mellett is kiáll. Már csak a szerelem hiányzik az életéből, ami egy ismerkedős oldalon be is következik. Ám vajon tartós lesz, érdemes bíznia a férfiban? Ez már egy igen fajsúlyos kérdés. Semmi nem úgy alakul, ahogy Nina, a főszereplő elképzelte, remélte. Ám néha a legjobb dolgok váratlanul történnek velünk, nem érdemes mindig keresni, elébe menni.

Elgondolkodtató, humoros, hétköznapi történet, aminek pont a hétköznapiságában rejlik a különlegessége, értéke. 

Ajánlom elsősorban minden szingli nőnek, de párkapcsolatban élőnek is, hiszen úgy vélem minden nő könnyedén beleélheti magát Nina helyzetébe. 

Nincsenek megjegyzések: