2019. május 1., szerda

Argentin minták hazai terepen


A kézművesség mint foglalkozás egyre elterjedtebb manapság. Sokan ragadnak hazánkban is vésőt, ecsetet, kötőtűt. Van olyan, aki külföldön vág bele ebbe a művészeti ágba, majd itthon folytatja a tevékenységet. Ebbe a kategóriába tartozik Cornejo Krisztina is – leánykori nevén Ángyán Krisztina-, aki családjával év elején költözött haza Argentínából.

Nyolc év a mediterrán országban, majd egy váratlan fordulat miatt költözésre adta a család a fejét. A sok keresgélés után végül Magyarországon, Krisztina szülőfalujában kötöttek ki.

-          - Hat és fél éve kezdtem el kerámiázni. Heti egy alkalommal kézműves, művészeti foglalkozásra jártam az első évben. Az oktató a művészeti karon diplomázott fiatal nő volt, aki festeni és agyagot formázni tanította az érdeklődőket. Itt sajnos nem volt sütő, ahol ki lehetett volna sütni a formákat, így egy másik hely után néztem, ahol már minden felszerelés biztosított volt. Ekkor jöttem bele igazán a kerámia készítésbe. Majd heti kétszer három órát a foglalkozáson töltöttem, ahol nagyon sokat fejlődtem – emlékezett vissza Krisztina.

Amikor a férjével, Juan-nal elkezdték építeni a házukat, az összes csempét – például konyhában százötven darabot-, mosdókagylót, konyhafelszerelést, díszeket saját kezűleg készített. Így Krisztina bárhová nézett a lakásban a saját keze munkája köszönt vissza. A gyönyörű tárgyak mellett különböző témájú képeket festett, melyek a ház falait díszítették.

A foglalkozásra három és fél évig járt az alkotó rendszeresen, majd a ház elkészülte után saját műhelyt alakított ki a garázs alatt. Nem sokkal azután, hogy Krisztina megnyitotta otthoni alkotótermét már jelentkeztek is hozzá a tanulni vágyó kreatív emberek.

Az elindulás után nem sokkal már jöttek a megrendelések, majd esküvőre, születésnapra készített ajándékot a keramikus. Különböző tálak, kínálók, csempék, díszes bögrék, figurás akasztók, hajcsatok, tálcák, szekrény-, vagy kandalló gombok dicsérik a keze munkáját. A tárgyakon leginkább az argentin színek, minták köszönnek vissza, mely az ország színességére utal. Az élénk színek vidámságot sugároznak, mosolyt varázsolnak az emberek arcára. Emiatt kiváló ajándék lehet a színes dísz-, és használati tárgyakból.


-          -  Úgy gondolom, hogy a kerámiában mindenkinek megvan a maga stílusa, van, aki fél óráig csiszolgatja a munkáját, más megelégszik azzal, ahogy éppen alakul az agyag a keze között. Bárhol járok, a formák, a természet arca mindig megihlet – mondta a keramikus.

Kedvenc mintájának a mangán-oxid és a mázas mintázat kettősét tartja. Krisztina nagyon szeret a kék színnel dolgozni, sokszor összemossa az árnyalatokat, amiből új szín, alakzatot kap.
Formáláshoz, mintázáshoz póniecsetet, vékony speciális vésőt, a lyukak készítéséhez pedig különböző méretű szívószálakat használ.

Három hónapja van itthon Krisztina, így egyelőre ismerősök rendelnek tőle, vasárnaponként pedig Káptalantótiban a Liliomkert-piacon találkozhatunk vele. A saját készítésű kerámiákat Krisz Ceramica néven árusítja. Későbbiekben szeretne egy weboldalt, ahonnét a vásárlók rendelhetnek majd az eddig készült alkotásokból. Emellett személyre szabottan, kérésre is készít tárgyakat.


Nagy álma, hogy egy saját kávézót nyisson, ahol a kézzel készült kerámiabögréből kínálná a kávét. 

1 megjegyzés:

Unknown írta...

How beautiful your creations are Krisz! You certanly put your personal joy de vivre stamp in all of them.