2022. december 17., szombat

Dr. Csernus Imre: ÉN és TE

A szerző, szakember könyveit, írásait már évek óta kedvelem. Szókimondó, nyers, de őszinte és mindig megmondja a tutit. Sokszor az ember elevenébe talál azzal, mennyire igaza van. Introvertáltnak vallom magam, így inkább olvasom a könyveit, nem ülök ott az előadásain. Egy előadáson mégis voltam, ami elég ütősre sikeredett. Ennek az Egy életed van - ahogy egyik könyvének címe is - volt a fő témája. 

"A tisztelet a másik iránt csak akkor élhet benned, ha önmagadat is tiszteled. Csak azt tudod adni a másiknak, ahogy önmagadhoz viszonyulsz."
"A szeretlek azt jelenti, hogy szeretek veled lenni, és ez nem szorul magyarázatra."
Csernus Imre ismét jól megmondta a tutit. Ebben a könyvében a párkapcsolatra, a megfelelő viszonyokra helyezi a hangsúlyt.Nagyon fontos, hogy – ahogy a címben is olvasható – én és te a felállás, nem pedig a jól megszokott te és én. Úgy tudjuk csak szeretni, tisztelni a másikat, őszintének lenni vele, ha előssorban mindezt megtesszük saját magunkkal is. Nem számít önzőségnek saját magunkat tenni az első helyre, hanem ez jelenti az önbecsülést.

"Márpedig amíg elvárom ugyan a másiktól a szeretetet, de önmagamat nem tudom szeretni és megbecsülni, addig a másik sem fog szeretni igazából."

Csernus felhívja a figyelmet arra, hogy az őszinteség a legfontosabb egy párkapcsolatban. Na és persze a megfelelő kommunikáció. Nem mindegy, hogyan közöljük a párunkkal, ha valami nem tetszik nekünk.

Sajnos, nem sajnos a gyermek első példája a szülő, az a kapcsolat, ahogyan ők élnek, ahogyan ők fordulnak egymáshoz. Ez lesz a példa, a norma előtte, a követendő út akaratlanul is. Emiatt is nagyon fontos, hogy egy pár akkor vállaljon gyermeket, ha mindketten felnőttek, nem csak testileg, de lelkileg, szellemileg is megértek a feladatra és mindketten ezt akarják. Abban az esetben, ha a gyermek születése után már nem vagy nem úgy szeretik egymást, mint férfi és nő, akkor érdemes megebszélni a dolgokat, ki mit gondol, érez a kapcsolatról. A gyermek miatt soha nem érdemes együtt maardni, hiszen a gyerek nem ragasztó, ráadásul megérzi a fesztséget, konfliktust, ami negatív férfi és női mintát ad neki. Akkor, ha elhidegült a prá egymástól, érdemes békében, külön utakon folytatni, így két egészséges szülője lesz a gyermeknek, akik odaadóan szeretik, figyelek rá, nem ordibálnak ,veszekednek a feje felett.

Először tehát szeressük, fogadjuk el önmagunkat, csak azután tudunk egészséges párkapcsolatot létesíteni.

Nincsenek megjegyzések: