2022. december 14., szerda

James Norbury: Az utazás

 Nagy Panda és Kicsi Sárkány


A két jó barát kalandja ebben a kívül belül csodaszép könyvben folytatódik, ahol ismét sok-sok bölcsesség elhangzik a párbeszédek alatt. 

A szerző egy valódi utazást ír le, ami alatt Nagy Panda és Kicsi Sárkány újabb kalandot élnek át közösen, kihívásokkal, néhol veszteségekkel tűzdelve. Ám ezek később mind nyereséggé, elfogadássá növik ki magukat. A szárazföldi, majd tengeri út mellett lelki utazáson is részt vesznek a szereplők. A bölcs Nagy Panda segítségével, gondolatai által Kicsi Sárkány sokat fejlődik, változik, elfogadóbbá válik a történéseket, változásokat illetően. 
"– Változás – mondta Nagy Panda. – Ha nem is tudod, hová vezet, attól még jobb, mint egy helyben maradni."


Aki egy kis megnyugvásra, lelki erősítésre, bölcs gondolatokra vágyik, annak ajándék ez a történet. Minden szava, mondata érték, amin érdemes elgondolkodni, megfogadni azt, mint jó tanácsot. 
A kivitelezés az első kötethez hasonlóan igényes, szép munka ennél a könyvnél is. 
A szerző rámutat, hogy az igazi bölcsesség bennünk van, csak ki kell nyitnunk a belső szemünket, figyelnünk kell a belső hangra. A legfontosabb dolgok nem a tárgyak, hanem a barátok, kapcsolatok, közös élmények, fejlődés, szeretet. Ami igazán számít azt nem lehet megfogni, hanem a szívünkben őrizzük.

Tanuljunk meg türelmesnek, higgadtnak maradni, nyitottnak a világra, az új történésekre, így nem érhet nagy fájdalom, meglepetés. Az új, váratlan dolog pedig nem feltétlen rossz, amiről nem tudunk előre. Tudnunk kell feltalálni magunkat az adott helyzetben, hisz sokkal jobb ismeretlen útra lépni, mint egy helyben ücsörögni vagy álldogálni és várni a csodára.

Számomra az első kötettel együtt ez az egyik legjobb buddhista szemléletű könyv, mely tanok, eszmék nélkül párbeszédes, kedves formában adja át a buddhizmus üzenetét, lényegét.

Nincsenek megjegyzések: