2023. január 5., csütörtök

Bagdy Emőke - Kádár Annamária - Buda László - Pál Ferenc: Fejben dől el?

 Ami rajtunk múlik - és ami nem


Ezt a könyvet édesanyámtól kaptam karácsonyra és 1-2 nap alatt ki is olvastam. A gondolat teremtő ereje mindig is foglalkoztatott. Érdekes rálátni, tudni, hogy mennyi minden múlik rajtunk, azon, hogy hogyan gondolkozunk, miképp látjuk a világot, félelmeinket vetítjük előre vagy pedig bízunk, hiszünk önmagunkban.

"[…] ha adott helyzetben mást nem is tehetünk a szeretteinkért, legalább annyit tegyünk, hogy a kommunikációban legyünk bátorítóak, biztatóak, hozzunk pozitív példákat, vetítsünk előre kedvező kimenetelt. […] ha egyszer tudod, hogy a másiknak mondott pozitív tartalom neki segítséget jelent, akkor azt mondd."

"A felnőtté válás ugyanis tényleg fejben dől el, elsősorban nem a biológiai kortól függ, hanem attól, hogy valaki hogyan látja önmagát, mit tart a saját képességeiről, mennyire mer kockázatot és felelősséget vállalni."
A szerzők, szakemberek tanító példákon keresztül szemléltetik, mennyi minden függ a gondolkodásunktól. Például, hiába tudunk megtenni valamit, tehát képesek vagyunk rá, ha azt mondogatjuk magunkban, hogy ez nem fog menni, úgysem sikerül. Ebben az esetben az fog bekövetkezni, aminek a gondolatát elültettük magunkban. Ilyenkor a tudatunk elhiszi, amit gondolunk, tehát nagyon oda kell figyelni, mire koncentrálunk, mit hiszünk el magunkról. 

A szerzők is igazolják, hogy mindig arra kell, arra érdemes gondolni, amit el szeretnénk érni, amit meg szeretnénk valósítani. Képzeljük el, hogy már sikerült, már ott tartunk, amit el el kívánunk érni. Például nagyon szeretnénk bekerülni egy munkahelyre, akkor hunyjuk le a szemünket és képzeljük azt, hogy már ott dolgozunk, jól érezzük magunkat, elértük a célunkat.

Emellett betegség esetén is nagy hasznát vehetjük a pozitív, bizakodó gondolatainknak. A gyógyulásra sokkal nagyobb esély van, ha hiszünk benne, hogy hat az adott gyógyszer, segít nekünk, tudjuk, hogy meggyógyulunk tőle. Ezek és ehhez hasonló gondolatok, bíztatások vezethetnek az öngyógyításhoz. 

A könyvből kiderül, hogy a pozitív gondolatok hozzájárulhatnak az életminőségünk javításához is. Ezzel szemben, ha folyton csak negatívkodunk, arra gondolunk, hogy jajj ez nekem úgysem sikerül, nem tudom megtenni, nem értem, stb., akkor valóban negatív, kellemetlen dolgok fognak történni velünk. 

Figyeljünk a gondolatainkra, higgyünk magunkban és könnyebb dolgunk lesz az életben is. 

Nincsenek megjegyzések: