2022. október 6., csütörtök

Bagdy Emőke: A személyiség titkai

A könyv ajánlott olvasmány az egyetemen, így került hozzám, majd egyre jobban érdekelt a tartalma, a tanulmányok és külön örülök, hogy laikus számára is érthető a könyv.
Köszönet ezért a szerzőnek, hogy a legtöbb szakszó megmagyarázásra kerül.

"Élni annyi, mint kapcsolatban lenni."
Ez a kötet jól, alaposan összefoglalja a személyiség titkait, annak alakulását, fejlődését, a rá hatással levő tényezőket.Érdekes és olvasmányos volt Bagdy Emőke írása, sokat tanultam a könyvből.

Úgy gondolom, hogy különösen izgalmas és egyedi az emberré, személyiséggé válás folyamata. Alakít minket a szociális környezetünk, családi örökségünk, mind a genetika, mind a személyiség terén. Emellett a szülők, gondozók vannak a kisgyermekre a legnagyobb hatással. Itt és ekkor alapozódik meg a gyermek alapszemélyisége, kialakul a szelf, az én-tudat is. Később már nagy hatást gyakorolnak a gyermekre a különböző társas kapcsolatok, bölcsőde, óvoda, iskola berkein belül. Majd ahogy felnő a munkahely is egyfajta alakító, formáló közegnek számít, ahol meg kell felelni, bizonyítani, önérvényesülni kell.

A szakember szépen leírja, majd kifejti, hogy a személyre, gyermekre milyen hatásai lehetnek a társas kapcsolatoknak. Kezdve a szülő-gyermek kapcsolattól, a barátság, szerelem témakörén át a munkahelyi, házastársi kapcsolódásig. 

Szó esett arról is, milyen ok állhat a szociálisan, mentálisan vagy érzelmileg, értelmileg sérült gyermek mögött. Főként a kötődés hozható fel, mint fő probléma, nem biztonságos kötődés esetén.

A kötetet egyaránt ajánlom társaimnak tanulmányaik során és szülőknek, leendő szülőknek, mint alapkönyvet. 

Kiderült, hogyan, mi módon, milyen úton fejlődik a gyermek karaktere, hogyan működik, gondolkodik ő maga, az egyedi ember. 

Nincsenek megjegyzések: