2022. május 21., szombat

Matt Haig: Éjfél könyvtár

Mindig is vonzott, vajon mi lehet egy párhuzamos univerzumban, ahol egy teljesen más életet élünk, más szerepet töltünk be? Így különösen vonzó olvasmánynak ígérkezett a számomra ez a kötet.

Az Éjfél könyvtár több, mint egy szimpla, hétköznapi történet. Nora, a főszereplő döntéseit követhetjük nyomon, elsősorban azzal kapcsolatban, hogy az életet válassza-e vagy a halált.

Nora úgy érzi élete nem más, mint rossz, elbaltázott döntések, kihagyott, elszalasztott lehetőségek sorozata. Ezért a sokadik negatív esemény, amikor bekövetkezik az életében, megkísérli az öngyilkosságot. Igazából ennél a pontnál, döntésnél kezdődik igazán a történet.

A főszereplő egy Éjfél Könyvtár nevű átmeneti helyen találja magát, ahol olyan könyvek végtelen sora sorakozik a polcokon, melyek mind-mind egy-egy lehetséges életet rejtenek. Mi történne, ha x és y szituációban másképp döntöttünk volna? Ezen ugye a valóságban is számtalanszor elgondolkozunk. Így van ezzel Nora is, hisz minden könyv azt mutatja meg neki, hogy mi lett volna, ha igent mond egy kávémeghívásra, valóra váltja az álmát, vagy az apja álmát, vagy éppen a barátnőjével tart egy különleges utazásra, stb, stb.

"Lehetséges, hogy nincsenek könnyű életutak, csak különböző ösvények."

Ahogy az a könyvből kiderült, soha nincs olyan, hogy könnyű választás, könnyű életút. Mindig jár vele valamilyen veszteség is. Tehát nem érdemes jobb, szebb, tökéletesebb, boldogabb életre vágyni, hiszen, ha mások a körülmények mások vagyunk mi magunk is és nem biztos, hogy tetszik az a személy, akik vagyunk, lettünk. 

Azaz többek között az a könyv tanulsága, hogy becsüljük meg azt az életet, ami megadatott, ne többre, jobbra vágyjunk, hanem a jelenben igyekezzünk a lehető legtöbbet kihozni önmagunkból és a lehetőségeinkből. Soha nincs késő váltani, rájönni, hogy mit is szeretnénk, mire is vágyunk igazán. Éljünk meg minden percet, minden napot, mintha az lenne az utolsó. Ne bánjunk meg semmit, hanem tanuljunk a hibáinkból, rossz döntéseinkből, hiszen ezek nem elvesznek, hanem hozzánk tesznek. Így leszünk tapasztaltabbak, azok, akiknek lennünk kell. 

Nincsenek megjegyzések: