2022. február 24., csütörtök

Herendi Kata, Szabó Eszter Judit: 20 önismereti kérdés és válasz

 Pszichológiai kézikönyv önmagadhoz


Felsorolhatnék ide millió idézetet, amit kigyűjtöttem a könyvből, annyi jó gondolat, bölcsesség megragadott belőle.

A kötetben a Pszichoforyou online magazin szerző húsz hétköznapi, mindannyiunkat érintő témát állít középpontba és vesz górcső alá. Az itt összegzett önismereti gondolatok összefoglalják a téma főbb kérdéseit, gócpontjait. Igyekeznek támpontot adni, támaszként szolgálni, amikor nincs kihez fordulnunk vagy éppen nehezen küzdünk meg a problémánkkal. 

Számomra mindenképpen hasznosnak, informatívnak bizonyult ez a könyv, hiszen sok-sok engem is érintő témára, élethelyzetre világított rá, hogy miért éppen olyan, amilyen.

Természetesen 100%-os, kézzelfogható megoldást ez a könyv sem kínál, ám önismereti szempontból kiváló írás. Felnyitja a szemünket többek között arra, miért úgy éljük meg a nehézségeket, ahogy, mit kezdünk a problémákkal, stb.

"Valódi csodák akkor következnek be, amikor végre felhagyunk azzal, hogy a másik változására várunk, és inkább a saját viselkedésünkön változtatunk."

Úgy gondolom, hogy az önismeret mindig lényeges, kiemelkedő téma, hiszen ez alapján hozzuk meg döntéseinket, ez határozza meg a mindennapjainkat, múltunkat, jelenünket és jövőnket egyaránt. 

"Amikor nem vállaljuk az őszinte véleményünket, akkor tulajdonképpen saját magunkat tagadjuk meg, a saját énképünket romboljuk. Minden egyes hazugság egy tégla a falba, amit magunk köré építünk. Ez a fal teljesen kitakar minket a saját életünkből, és egy idő után olyanná válhat, mint egy utolsó pillanatos Jenga-torony: bármikor ránk dőlhet."
A problémák, elakadások, nehézségek nem ördögtől való dolgok, hanem az élet természetes velejárói. Ettől leszünk erősebbek, hogy ha el is esünk ugyan, de felállunk, küzdünk tovább, nem adjuk fel, szembenézünk a megoldandó feladattal. 

Bármilyen problémáról is legyen szó, az a legfontosabb, hogy merjünk önmagunk felé fordulni, befelé tekinteni, megvizsgálni cselekedeteink, tetteink forrását. A megoldás felé vezető úton az első lépés az, ha jobban értjük és ismerjük magunkat. Sokkal jobb, teljesebb, egészségesebb, boldogabb életet élhetünk, ha tisztában vagyunk a gyengeségeinkkel, erősségeinkkel, félelmeinkkel és vágyainkkal. Ezek felvállalásával felismerhetjük a számunkra megfelelő utat, a megfelelő lépéseket egy kiegyensúlyozottabb élet felé. 

Kijelenthetem,hogy eddig ez az idei legjobb pszichológiai olvasmányom. Minden egyes sora tanított, felnyitotta a szemem saját magammal, az önismeretemmel kapcsolatban. Alig várom,hogy olvassam a párkapcsolatos kötetet is.
Kicsit olyan érzés volt, mintha egy szakemberrel beszélgettem volna az olvasás során.

Nincsenek megjegyzések: