2021. november 2., kedd

Vekerdy Tamás: Honnan? Hová?

Tíz beszélgetés életről, halálról, szerelemről


Az utóbbi években egyre jobban foglalkoztat az élet, halál, szerelem ok-okozati kérdésköre. Ennek kapcsán több hasonló témájú és önismereti könyv is a kezembe került már. Legutóbb Vekerdy Tamás Honnan? Hová? című kötetét vettem le a könyvtár polcáról. 

"Modern világunk jelszava: gyorsan, könnyen, semmit."

Ez a hármas jelszó nem sok jóhoz vezet bennünket. Meg kell látnunk, rá kell eszmélnünk, hogy van az a pont, amikor igenis le kell lassítanunk, meg kell állnunk. Inkább fontoljuk meg ötször a döntésünket, a következő lépést, mint bumm bele a közepébe, rohanjunk meggondolatlanul. A lelassulás szükséges, hogy egészségesek maradjunk fizikailag és mentálisan is. Fontos, hogy szánjunk időt a feltöltődésre.


"– Mondja, igaz az, hogy az ellentétek vonzzák egymást, vagy épp ellenkezőleg?
– Similis simile gaudet – feleltem.
– Magyarul?
– Hasonló a hasonlónak örül.
– Tehát pont fordítva?
– Nem.
– Hanem?
– Mind a kettő igaz! Egyszerre! […] van egy csomó támpontom a másikban, amiben azonosak vagyunk. És van köztünk egy csomó, jó esetben üdítő és egymást kiegészítő, rossz esetben fárasztó és pusztító ellentét."

Vekerdy Tamás számomra igazi tekintély – volt – a szakmában, akinek a mai napig is aktuálisak a szavai, gondolatai, bölcseletei. Ebben a könyvben, ahogy az alcím is mutatja, az életről,halálról, szerelemről van szó. A szereplők alaposan, különböző mai és régi filozófusok, eszmék alapján járják körül a felmerülő témákat, melyek foglalkoztatják a fiatalokat.
Elgondolkodtató volt olvasni, hányféleképpen lehet szemlélni egy adott érzést, témát.

Ez a könyv segít irányt mutatni a fiataloknak útkeresésük, önmaguk keresése során. Személyiségbeli és az élettel kapcsolatos kérdések megvitatása akár a valóságban is elhangozhatna. Elgondolkodtató, hányféleképpen tekinthetünk egy adott témára, mennyi válasz lehet helyes egy úgymond eldöntendő kérdésre.

Nincsenek megjegyzések: