2021. augusztus 29., vasárnap

Julie Anne Peters: Amikor ezt olvasod, én már nem leszek

Az iskolai erőszak, bántalmazás vagy lelki terror sajnos erősen jelen van a hétköznapokban. Szinte nem telik el úgy tanév, hogy ne lenne egy diák, aki a bántalmazók áldozatául esik. Emiatt úgy gondolom, hogy az iskolákban, ha nem is napirendi pontként, de heti témafelhívásként ott kellene lenni a bántalmazásnak. 
A Móra Kiadó TABU Könyvek sorozata több érzékeny, ám sokakat érintő témát dolgoz fel. Ilyen a bántalmazás is. 


Julie Anne Peters ebben a könyvben egy 15 éves lány hányattatásait meséli el. Megtudhatjuk, hogy Daelyn hogyan, miképpen tervezi az öngyilkosságát és, hogy mi vezetett el ehhez a kétségbeesett döntéshez. Végigkísérhetjük a saját maga által kijelölt utolsó napig. Néha érezni az elbizonytalanodást a döntését illetően, főleg, amikor megismerkedik Santanával, aki halálos beteg. Ám a fiú hiába kedves vele, szeretne barátkozni, Daelyn bezárkózik, mert nem hiszi el, hogy valóban érdekli a srácot, azt hiszi, csak átverés. Míg Daelyn saját akaratából akar véget vetni az életének, úgy, hogy még annyi jó várhatna rá, csak belefásult a sok fájdalomba, addig Santanának a betegsége az, ami fenyegeti az életét, ami miatt meg vannak számlálva a napjai. 

Santana hiába mondja Daelyn-nek, hogy majd kölcsönösen meggyógyítják egymást, valahogy a lány nem hisz ebben, vagy nem eléggé.

Amire úgy tűnik, jóban lesznek, addigra eljön Daelyn utolsó napja, amikor döntenie kell az életéről. A történet vége kissé függővég jellegű, hiszen nincs konkrétan kimondva a folytatás..

Érdekes, kissé megrázó volt mindezt gyermekszemszögből olvasni, átélni. Rettenetes érzés lehet egy gyereknek, diáknak, amikor azzal szembesül, hogy kiközösítik, megalázzák, gyalázzák mindenki szeme láttára. 

A könyv végén különböző magyar elérhetőségeket tüntettek fel segélyvonalakról, lelkisegély-szolgálatokról. Ezeket faliújságokon, iskolákban lehetne hirdetni, hogy mindenki számára elérhetőek legyenek.

Elsősorban lehet, hogy tanárok, pedagógusok kezébe adnám ezt a könyvet, hogy tudják, milyen tettek mennek végbe a falak között titokban. Hátha jobban tudnának tenni ellene, fellépni az erőszak ellen. 

Nincsenek megjegyzések: