2021. augusztus 26., csütörtök

Kavagucsi Tosikadzu: Mielőtt a kávé kihűl

A szerző 2015-ben debütált ezzel a könyvével a világon, itthon pedig 2018-ban jelent meg ez a különleges könyvecske.

A szerző egy fiktív, ám egyáltalán nem megszokott fantasztikus, időutazós sztorit vázolja fel a különálló történetekben, hanem izgalmas, egyedi hangulatot, varázst ad a cselekményeknek.

A könyv ráadásul egy rendkívül sikeres színdarab alapján íródott, mely elnyerte a 10. Szuginami Drámafesztivál nagydíját.

"Igya meg a kávét, mielőtt kihűl!"

Különböző életeket, élethelyzeteket ismerhetünk meg, akik ilyen vagy olyan okból kifolyólag szeretnének visszamenni a múltba egy adott napra vagy éppen a jövőbe, melyet még homály fed. Mindehhez csupán öt dolgot, szabályt kell betartaniuk, méghozzá a következőket:

1. Az időutazás során csak azokkal az emberekkel találkozhatsz, akik már jártak a kávézóban.
2. Bármit is csinálsz míg „odaát” vagy, a jelent nem változtathatod meg.3. A kérdéses széken ül valaki. Mindenképpen meg kell várnod, amíg ő elhagyja a széket.
4. Nem ülhetsz át máshova, nem cserélhetsz széket.
5. Az utazás akkor kezdődik, amikor kitöltik a kávédat, és akkor végződik, amikor kihűl.

A Funicula Funiculi Kávézóba egy időben éppen ezért számos számos ember, turista érkezett, hogy változtasson valamit a múltban, ami által jobb lesz a jelenje. 
Ám, amint megismerték a feltételeket sokan visszahőköltek az időutazástól. 

Ennek ellenére mégis akadt néhány bátor versenyző, aki benevezett egy útra. Természetesen csak addig, míg a kávé ki nem hűl. 

Előkerül az anyaság, hűség, házasság, testvériség, gyász, betegség, mint központi téma a történet során. Mindezt körülfonja a kávékultúra és a szeretet. A társas kapcsolatok több szempontból is nagy szerepet kaptak a kötetben. Baráti, testvéri, szerelmi, házastársi kapcsolatot is megfigyelhetünk. Emellett a kávézó, pincérek és a vendégek viszonya is említésre méltó. 

Külön élveztem, hogy váltott szemszögben íródtak az egyes részek, így egy kicsit mindig más bőrébe bújhattam. A téma és az, ahogy a szerző továbbítja a cselekmény lényegi üzenetét merőben lélektani színezetet kölcsönöz neki. 

Egy kedves történetcsokrot kaptam, ami mélyen megérintett a maga különleges bájával. Csak ajánlani tudom az elolvasását. 

Nincsenek megjegyzések: