2021. május 6., csütörtök

V. Kulcsár Ildikó: Kölykök dilik, szerelem

 Római kalandozások


V. Kulcsár Ildikó neve a Nők Lapja női újságból már ismerősen csengett. Volt szerencsém több írását is olvasni, magamba szívni kedves, szívmelengető szavait, stílusát.

Ez a könyv egy kedves ismerős által került hozzám, amiért azóta is hálával adózom. 

"Ezerféleképpen lehet élni, valamennyien magunk döntjük el, hogyan érezzük jól magunkat a bőrünkben."

Ezt jól igazolja Ildikó beszámolója is. Ráadásul nem az anyagi jólétünkön múlik, hogy jól legyünk élvezzük az életet, jól érezzük magunkat a bőrünkben, hanem a hozzáállásunkon, életszemléletünkön, leleményességünkön. 

"Mert bizony az életünk minősége – hál istennek! – nem a pénztárcánk vastagságától függ! ( Jelzem, még attól sem, hogyan tudunk előrehaladni azon a nyavalyás hivatali, szakmai ranglétrán.) Inkább attól, mennyi élmény befogadására vagyunk képesek a földön kiméretett sóhajtásnyian rövid, hatvan-hetven-nyolcvan évünk során! És mennyit tudunk ezekből az élményekből átadni azoknak, akiket szeretünk…"

Maga a történet elsősorban útinaplóhoz hasonlít, ám mégis több annál. Tele történéssel, izgalmakkal, érzelemmel és nem utolsó sorban életkedvvel. A lapokról sütött az élet, az élni vágyás, a család iránti elhivatottság, önzetlen szeretet, tudás átadás az utódok felé. Mindez közérthetően, könnyed stílusban tálalva, ahogy csak szeretni lehet. Mind a beszámolót, mind a szerzőt. 

Olaszország eddig is vonzott, ám az újságírónő szavai után még lelkesebb lettem az Örök város iránt. 
"Mert az ember akkor lesz igazán felnőtt, amikor az édesanyja szedi a sátorfáját, és átköltözik abba a megfoghatatlanul távoli, másik világba. Nagyon utálok felnőtt lenni. És üzenem minden fiatal és öreg „nem felnőttnek”, hogy fusson, szaladjon, rohanjon amíg lehet. Mennék én is, de fél éve már nincs hová."

Teljes mértékben egyetértek V. Kulcsár Ildikóval, miszerint akkor válunk igazán felnőtté, amikor már nincs mellettünk az édesanyánk. Főleg, hogyha jó viszonyt ápoltunk vele. Egészen addig ott van, ha segítő kézre van szükségünk, bátorítás kell, esetleg egy jótanács sütés-főzés, gyermeknevelés, ügyintézés kapcsán. Amikor eltávozik, akkor már egyedül saját magunkra számíthatunk, elveszítjük a hátvédünket. Utána már önmagunknak kell megállni a lábunkon mindenféle segítség nélkül. Tehát élvezzük ki, amíg velünk vannak szeressük az Édesanyánkat.

Nincsenek megjegyzések: