2021. május 19., szerda

Randolph M. Nesse: Rossz érzések jó okkal

Lelki problémáink az evolúciós pszichiátria tükrében


Mind a pszichológia, mind a pszichiátria egyaránt érdekel, foglalkoztat, így amint megláttam, rögtön tudtam, hogy el kell olvasnom ezt a könyvet. Először a Hvg Kiadó oldalán jött szembe év elején, mint újdonság, frissen megjelent mű. Majd egyre több helyen láttam, olvastam róla ajánlót. Nem utolsó sorban pedig a Hvg az egyik kedvenc kiadóm, akiktől mindig szívesen olvasok, követem a friss megjelenéseket. 

"Szép lenne, ha fájdalom és szorongás nélkül élhetnénk, viszont ebben az esetben hamar véget érhetne az életünk."
"Az élő szervezet kompromisszumok halmaza. Mindenen lehet javítani, ám minden javításnak megvan a maga költsége."
"Az elme szünet nélkül, éjjel-nappal működik: terveket sző, elmélkedik, képzeleg, álmodik."
"A modern környezet magyarázatot ad egyes mentális zavarok gyakori előfordulására is. A szerabúzus, az evészavarok és a figyelemzavarok jórészt a modern társadalmak problémái."

Hiánypótló kötet a maga nemében. A szerző, Randolph M. Nesse pszichiáter bevezet a lelki problémák, akadályok,örökletes tulajdonságok, betegségek, torzult gének, lelki, pszichés betegségek rejtelmeiben. Mindezeket az evolúciós pszichiátria tükrén keresztül láttatja az olvasóval.
A szerző sok esetben szakkifejezéseket használ, ám zömében érthető a tartalom, könnyedén átjön az üzenet, azaz, hogy semmi sem fekete vagy fehér, hanem jóval árnyaltabb az összkép, mint elsőre hisszük.
Érdemes elolvasni, hiszen megtudhatjuk belőle többek között,hogy milyen pozitívummal bír a szorongás, a félelem, a depresszió. Természetesen a mérték, az nem mindegy. Olyan ismereteket szerezhetünk saját magunkról, melyeket eddig nem is gondoltunk volna, a fejlődésünk, önismeretünk szempontjából viszont építőkövek lehetnek ezek az információk.

Úgy gondolom, a könyv utolsó mondat keretbe foglalja az egyik fő üzenetet:

„Ahelyett,hogy megdöbbenünk az élettel együtt járó szenvedések láttán, ámuljunk és bámuljunk a többség mentális egészségének csodáján.”

Nincsenek megjegyzések: