2021. március 7., vasárnap

Douglas Rushkoff: Jelensokk

 Amikor minden most történik


A társadalom- és kultúrakritikaként bemutatkozó kötet 2014-ben jelent meg a HvG Kiadónál.
A HvG számomra egyet jelent a minőségi szakmai írással, mely felturbózza az ismereteinket globális témákban. 

"... a most egyszerre tesz boldoggá, kábít el és emészt fel bennünket. Ennek ellenére figyelnünk kell az előttünk álló jövőre és meg kell próbálnunk okosabban élni a jelennel."
/ Sherry Turkle/

A Jelensokk lenyűgöző és gondolatébresztő könyv. A szerző kiemeli a szomorú valóságot, vagyis azt, hogy nincs időnk megélni a pillanatot, amire vártunk, mindig sietünk, állandóan a készenlét állapotában veszteglünk, elborít minket a temérdek esemény, történés, információ, amely mind mind egyszerre történik. Ezt emberi valónk,se testünk, se lelkünk nem képes befogadni, feldolgozni. 

"Amikor a világ zabolátlan gyorsulásba kezd, néha a türelem az egyedüli helyes válasz. Nyomjuk meg a pillanatmegállító gombot, és tartsunk egy lélegzetvételnyi szünetet!
Van rá időnk."
A szerző ismert és elismert médiateoretikus, a digitális műveltség szószólója. Megismertet minket, olvasókat azzal, hogyan érdemes viszonyulnunk a jelenünkhöz, hogyan ne szippantson be bennünket az információk végeérhetetlen spirálja, ahol egy pillanatra sincs megállás, szünet, holt idő. A jelent, a jelen pillanatot akkor érthetjük meg és fogadhatjuk el, amikor tisztában vagyunk az előzményekkel, a kultúra és a média fejlődésével, a múltunkkal. Éljünk meg mindent a jelenben a lehető legjobban, nem foglalkozva azzal, mennyire minden történik mindeközben. Adjuk át magunkat az adott pillanatnak, így nem lesz elvesztett nap, óra, perc.
"A tradicionális lineáris történetmesélés úgy működik, hogy megteremtik a szereplőt, akivel azonosulhatunk, veszélybe kerül, majd lehetősége nyílik arra, hogy kiutat találjon szorult helyzetéből."
Megpróbálhatjuk átverekedni magunkat az információ ostromló áradatán és beszállhatunk önmagunk utolérésének végeláthatatlan játékába. De választhatjuk azt is, hogy a jelenben élünk: sms-ezés helyett szemkontaktus; gyorsaság helyett minőség; a digitális tökéletesség helyett pedig emberi gyengeségek. 

Nincsenek megjegyzések: