2021. március 8., hétfő

Antonio Iturbe: Az auschwitzi könyvtáros

Mindig is érdekelt a második világháború és a hozzá fűződő, kapcsolódó történetek. A könyvek szerelmeseként izgatottan vettem kézbe Antonio Iturbe művét.

Akár remény a sötétségben is lehetne az alcíme a történetnek, hiszen a főszereplő fényt gyújt az éjszakában.

Számos Auschwitz témájú könyvet olvastam már, de egyik sem volt rám ekkora hatással. Együtt üvöltöttem és nevettem a főhőssel, Ditával. Szinte átéreztem a félelmét, a haragját és a gyászát is. Dita kálváriája 9 évesen kezdődött, s 14 éves volt, mikor családjával Auschwitzba telepítették. Ezt követően a gyerekbarakk könyvtárosa lett, amely mindössze nyolc kötetet tartalmazott. 
”A könyvek végtelenül veszélyes dolgok: gondolkodásra késztetik az embereket.”

A kötet igaz történet alapján íródott, a szerző lehengerlő stílusával átitatva.

A főhős minden nap az életét kockáztatta azért, hogy a 31-es blokk könyvtárosa lehessen. Kultúrát csempészett a családi tábor gyermekeinek sanyarú mindennapjaiba, életet, fényt a sivár légkörbe. 

A mű olvasása közben sokszor éreztem úgy, mintha rokonlelkek lennénk. Dita is szentül hitt a könyvek varázslatos erejében, akárcsak jómagam. Megerősített a hitemben: hogy az álmokért küzdeni kell és nem szabad feladni.
"Eddig nem hittem a hősökben, de most már tudom, hogy léteznek."
A mindent tudó elbeszélőnek köszönhetően nemcsak Dita sorsát és a különös könyvtár működését követhetjük nyomon, hanem a családi tábor napjairól, tényleges funkciójáról, illetve a mellékszereplők sorsáról is tájékozódhatunk. A kötet végén egy ismerős név, Anna Frank is felbukkan néhány szó erejéig. 

Az auschwitzi könyvtáros visszarepít a múltba, reményt és bátorságot hirdetve. Hiteles emléket állít a második világháború megpróbáltatásairól. A fiatalabb olvasók számára is átélhetővé teszi a koncentrációs táborok rettenetét és az irodalom legyűrhetetlen erejét.

A cselekmény eleinte tényszerű, kissé vontatott, ám hamar megrázó és izgalmas események sorozata váltja fel. Torokszorító történet, melyben helyenként megcsillan a remény.

Vajon hogy alakul Dita sorsa? Felemésztik a háború borzalmai vagy a könyvek felvértezik a túlélés erejével? Lapozd fel ezt a történelmi kötetet és fény derül a válaszokra.

Ajánlanám a könyvek és a háborús téma szerelmeseinek.

/Dóra/

Nincsenek megjegyzések: