2021. február 14., vasárnap

John Gray: A férfiak a Marsról, a nők a Vénuszról jöttek

Ez a kötet elsőre a címével fogott meg. Azt előtte is tudtam, hogy a férfiak és nők, már csak eredendően is különböznek egymástól, de kíváncsivá tett, vajon mi újat tudna még mondani a szerző. 

"A férfiaknak arra van szükségük, hogy megbízzanak bennük, a nőknek pedig arra, hogy gondoskodjanak róluk."
"Hatalmas erő forrása, ha van az életünkben néhány olyan ember, akiknek minden érzésünket elmondhatjuk, és bízhatunk benne, hogy azután is szeretni fog, nem gázol a lelkünkbe bírálatával, ítélkezésével."
Az igazi párkapcsolat kézikönyve, hogyan éljünk boldogan társunkkal. A marslakók az erőt, a szakértelmet, a teljesítményt értékelik. Erőkifejtésüket erre, valamint erejük és képességük kiteljesítésére összpontosítják. Jelszavuk: siker, győzelem, önmegvalósítás. A vénuszlakó nőknek más az értékrendjük. Szerelem, folyamatos kommunikáció, mély kapcsolat kiépítése a fontos. Zászlójukon: Szeress, hogy szerethesselek, gondoskodhassak rólad! Önbecsülésüket kapcsolataik minősége határozza meg. A marsbéli és vénuszlakók szerelme varázslatosan indul. Idővel azonban az érzések megkopnak, az eddigi természetesnek vett különbözőségek már nem varázslatként hatnak, hanem mérgezik a kapcsolatot.

Erre nyújt segítő kezet a szerző, hogy miképpen kommunikáljunk megfelelően az ellenkező nemmel. Hangsúlyozza, hogy nem mindegy, hogyan fogalmazzuk meg az igényeinket, kéréseinket, hiszen a másik fél könnyedén félreértheti. Tehát meg le kell fordítani marsi- nyelvre, amit szeretnénk mondani párunknak, hogy a valódi üzenetre reagálhasson, nem arra, amit lefordít magában. 
"Érzelmeik kifejezése céljából a nők költői eszközökhöz folyamodnak: túlzó fokú jelzőket, szóképeket és általánosításokat használnak. A férfiak ezeket a kifejezéseket – tévesen – szó szerint veszik. Mivel félreértik a szöveg valódi értelmét, általában a válaszaik további félreértésekhez vezetnek."
Míg a nők kibeszélik magukból a problémát, szükségük van a kommunikációra, értő figyelemre, támogatásra, addig a férfi legtöbb esetben elvonul a "barlangjába", hogy magába rendbe tegye a dolgokat, nem örül a kéretlen tanácsnak, szüksége van a magányra, egyedüllétre, amikor nem kell a másikra koncentrálnia.  Ez is a velünk született különbözőségünkből fakad, ami számtalan konfliktus forrása lehet. Ám, ha ezekre az apróságokra odafigyelünk, megtarthatjuk a harmóniát kapcsolatunkban. 

Összességében sokat hozzáadott az alap, meglévő tudásomhoz a férfiakról, a férfiak viselkedéséről. Hasznos ötleteket, tanácsokat , melyeknek számomra testhezálló részét ki is próbálom majd. Nagyon tetszett például az a fejezet, ahol az érzelemkifejezés, kérdés volt napirenden, annak a módja,hogyan forduljunk szeretettel párunkhoz, hogy ne érezze követelésnek, elvárásnak az óhajunkat. Örülök,hogy a szerző kifejtette, miért vonul el a férfi a barlangjába, mégis miért van erre szüksége. Érdemes megjegyezni, hogy ebben az esetben, hogyan viszonyuljunk párunkhoz.

Nincsenek megjegyzések: