2021. február 13., szombat

Viktor E. Frankl: Az élet értelméről

Megtalálni az értelmet mindenekfelett

"Viktor Frankl arra tanít, hogy az életben minden lehetőség." - Edith Eva Eger

Mondta egyik holokauszt-túlélő a másikról. 

"Az ember először is úgy adhat értelmet az életének, hogy tesz valamit, cselekszik, alkot valamit – létrehoz egy művet. Másodszor úgy, hogy átél valamit – szeretettel fordul a természethez, a művészethez, egy másik emberhez. Végül harmadszor, az ember akkor is képes értelmet adni az életének, ha már mind az első, mind a második lehetőség bezárult előtte – akkor ugyanis, amikor lehetőségei megváltoztathatatlan, sorsszerű és elkerülhetetlen lehatároltságával szemben állást kell foglalnia, amilyen beállítódással ehhez viszonyul, ahogyan viselkedik, ahogyan a sorsát magára veszi."

A jelen időszak olyan, mint egy valódi túlélőtábor. Küzdünk az egészségünkért, életben maradásért, s félünk a haláltól, elmúlástól. Mindeközben lehetőségünkhöz mérten, éljük a mindennapi életünket, dolgozunk, gyermeket nevelünk, haladunk előre. A pandémia időszakát a megfelelő szemléletmód alkalmazásával könnyedebben átvészelhetjük. Ez a fajta megközelítés a nehéz helyzetben is érzékelteti a ritka szépségeket, apró örömöket. Rávilágít, hogy e vészterhes időkben is van értelme az életnek, életünknek, érdemes kitartani a jobb, békésebb, szabadabb jövő reményében. 

Erre hívja fel a figyelmet Viktor E. Frankl pszichiáter, holokauszt túlélő, Az élet értelméről című közelmúltban megjelent lélektani, terápiás kötetében. A szerző hangsúlyozza, mindig kell, hogy találjunk kapaszkodót magunknak, ami átvezet a tűzvészen, ezáltal értelmes, értékes életet élhessünk, amellyel másoknak is örömet szerzünk, kiteljesedünk. Aki még lát valamilyen értelmet az életében, az sokkal könnyebben megtalálja a túléléshez szükséges erőt, mint az, aki már beletörődött a kilátástalanságba. 

"A saját konkrét életfeladatai körén belül minden egyes ember pótolhatatlan és helyettesíthetetlen, és ott mindenki az."
Ezáltal minden emberi életnek van értelme, egyik sem elveszetegetett idő, inkább - ha ügyesen csináljuk - visszatérülő befektetés. Az életünk minőségét nagyban befolyásolja a gondolkodásmódunk, az, hogy hogyan állunk a dolgokhoz, miképpen reagálunk a történésekre. 

Az élet különféle helyzetekbe sodor bennünket, de saját döntésünk, hogy ezekre miként reagálunk. Frankl logoterápiájának célja ennek a döntési szabadságnak a megélése, mert ha ezzel tisztában vagyunk, megérthetjük saját, személyes célunkat is. A világ alakulása időről időre bizonyítja, hogy Frankl gondolatai minden körülmények között aktuálisak. Összefoglalva, nem az aktuális korlátozásokkal, nehézségekkel teli szituáció határoz meg bennünket, hanem az az attitűd, amelyen keresztül megéljük az adott léthelyzetet. Nem a körülményeink tesznek minket, hanem a hozzáállásunk az adott szituációhoz.

Nincsenek megjegyzések: