2020. december 5., szombat

Kio Stark: Idegenek, ha találkoznak

 Hogyan hatnak ránk az ismeretlen emberek?

Ez az első TED könyvem, amit elolvastam, de biztosan nem az utolsó. Sok hasznos információval lettem gazdagabb, ami hozzájárul, hogy nyitottabb legyek az emberek felé, merjek beszélgetést kezdeményezni. 

„Amikor ​idegenekkel beszélgetünk, akkor egy szép és meglepő fordulattal megszakítjuk hétköznapi életünk jól ismert és kiszámítható ritmusát. Megváltoztatjuk a nézőpontunkat. Pillanatnyi, tartalmas kapcsolatot alakítunk ki egy embertársunkkal. Olyan kérdésekre bukkanunk, amelyekre, úgy hittük, tudjuk a választ. És elvetjük gondolatban mindazt, amitől gyanúsnak tarthatnánk a másikat.”


Érdemes néha kilépnünk a komfortzónánkból és megszólítani idegeneket, olyan embereket, akiket nem ismerünk. Ezáltal jobban kinyílik előttünk a világ, új kultúrát ismerhetünk meg és jól eshet a másik embernek is,hogy emberként viselkedünk vele, figyelembe vesszük a jelenlétét.
"... ismeretlenekkel beszélgetni nemcsak felvillanyozó élmény, hanem a nyitottság és a társadalmi szolidaritás alapja is lehet."

Minden egyes ember, minden egyes történet másképp hat ránk. Elgondolkodtat, előre vihet, megváltoztathatja az adott emberről, társadalmi rétegről a véleményünket. Empatikusabbá válhatunk általa, ha megkérdezzük és meghallgatjuk a másik ember jelenlegi helyzetét, problémáját, örömét. Kifejezetten fontos hangsúlyozni, hogy semmi sem fekete vagy fehér. Legtöbbször érdemes a dolgok mögé is nézni, nem elsőre felcímkézni azokat. 

Érdekes, izgalmas olvasmány volt, ami arra világít rá, hogyan legyünk nyitottabbak, elfogadóbbak embertársainkkal, környezetünkkel.

A TED könyvek a HVG Kiadó gondozásában jelennek meg, amely már garancia az értékre, kézzelfogható tudományra.

A TED nonprofit szervezet, amelynek küldetése, hogy teret adjon a gondolatoknak - jellemzően rövid (legfeljebb 18 perces), hatásos előadások, továbbá könyvek, animációk, rádióműsorok és rendezvények formájában. Inspiráló gondolatok hangzanak el a tudomány és az üzlet világából, és a legkülönbözőbb globális problémákról is - ma már több mint 100 nyelven.

Nincsenek megjegyzések: