2020. december 2., szerda

Csernus Imre: Főnix

Csernus Imre ismét lerántja a szemünket takaró fátylat és felfedi az igazságot az életről, arról, ami igazán fontos, lényeges a mindennapjainkban. 

Ebben a helyzetben különösen fontos, aktuális Csernus írása, gondolata a megújulásól. 

Olyan számomra ez a kötet, mint egy megerősítés, útmutató, hogy igenis örüljünk, hogy élünk, amíg lehetőségünk van, addig éljünk meg minden napot, minden pillanatot. A haláltól, betegségtől pedig ne féljünk idejekorán, épp elég akkor foglalkozni vele, amikor már a nyakunkon van, esetleg megbetegedtünk. Mindaddig teljesen felesleges, csak megbetegítjük a negatív gondolatokkal magunkat. 

"Nem az a kérdés, hogy mikor mész el, hanem az, hogy milyen minőségű életet fogsz addig élni."

"Az a legfontosabb, hogy megtegyek mindent , amiben hiszek , és ezt ki is fejezzem mind verbális, mind nonverbális módon."

Mondhatom nyugodtan,hogy az idei évem legjobb olvasmánya! Legjobb, leghasznosabb, legátfogóbb. Sok sok igazságot mond ki Csernus, amelyek rávilágítanak az igazán fontos dolgokra, értékekre, arra,hogyan érdemes élni a folytonos aggódás, halálfélelem, betegségfélelem nélkül. Amíg nálunk még nincs itt a baj, addig előre ne parázzunk, mert a betegségtől való félelem megbetegít minket, mielőtt kiderülne,hogy elkapjuk e a betegséget vagy túlélnénk e. Az életet meg amennyire tudjuk éljük meg. Minden napot, minden órát. Lehetőségeinkhez mérten a legjobban, legtisztábban, legteljesebben.

Főnixként ​élni? Döntés kérdése. Megtehetjük, hogy öreg főnixként ragaszkodunk jól megszokott életünkhöz és félelmeinkhez. De dönthetünk másképp is. Magunk mögött hagyhatjuk mindennapi félelmeinket, hogy készen álljunk az újjászületésre. A legendák szerint a főnixmadár élete végén a fészkével együtt porrá ég, és a tűzből egy új, fiatal főnix születik. A történet mindenki számára ismerős, de csak kevesen gondolnak bele, milyen üzenetet hordoz életünkben az újjáéledő tűzmadár szimbóluma.
Csernus Imre úgy véli, a mostani, járványtól sújtott, válságos időszak eddig soha nem látott lehetőséget kínál a megújulásra. Új könyvében a főnix legendájából kiindulva egész rendszert épít fel, amelyben élesen rávilágít mindennapos hazugságainkra, végigveszi sorra a buktatókat és érthetően bemutatja az újjászületés feltételeit. Már csak az a kérdés: öreg vagy fiatal főnixként szeretnénk élni és megélni a jelen kihívásait.

Nincsenek megjegyzések: