2020. december 7., hétfő

Avery Corman: Kramer kontra Kramer

Mindig is foglalkoztatott, hogy vajon mi az oka annak, amikor egy férfi vagy egy nő otthagyja a családját légből kapott magyarázatot hagyva maga után... 

Avery Corman Kramer kontra Kramer című regényében részletesen bemutatja, mi történik, amikor egy anya, feleség elhagyja a családját és a férfinak kell helyt állnia mind a gyermek életében, a szervezésben, a háztartásban és anyagilag is. Végigkövethetjük küzdelmeit, kitartását a kutyaszorító helyzetekben is. 

"Ha lehet, ne mondj rólam rosszat a gyerek előtt..." 

Ez és ehhez hasonló felszólítások, mondatok hangzanak el, amikor szétmennek a szülők és a gyermek ide-oda vetődik kettejük között. Céljuk, hogy a gyerek ne tudja, ne érezze, hogy a szülők már nem szívlelik egymást, csak azt érezze, hogy mindkét fél egyaránt szereti. 

A klasszikussá érett regény egy válás történetét tárja elénk, ami egy fiatal, ambíciózus anya karriervágyával kezdődik, majd közelebbről megismerhetjük a négyéves kisfiúval egyedül maradó apát és Billyt, akinek szintén meg kell küzdenie a helyzettel, hogy a szülei később marakodnak érte és fölötte. 

Érdekes volt férfi szemszögből végigkövetni az egyedülálló, elhagyott apa szerepét, aki egyedül marad négy éves kisfiával, mert a felesége beleunt az otthon ülésbe, a férjébe, a házasságába, ennek hozadékaként a gyermekébe is.. Elképesztő volt végigkövetni Ted Kramer átalakulását 100% felelősségteljes apává, akinek a fia az első, bármi történik, ő az első gondolata. 

Elgondolkodtató, vajon nő vagy a férfi alkalmasabb a gyermeknevelésre?! Egyáltalán meg lehet bocsátani egy anyának,ha csak rövid időre is, de elhagyja a családját, a gyermekét? Az élet furcsa játéka,hogy néha -néha férfiak maradnak egyedül a gyermekükkel, nem pedig a nő. Úgy gondolom egy férfinak nagyobb kihívás lehet elfogadni és kezelni a helyzetet, mint fordítva. Ezzel szemben Ted Kramer előtt le a kalappal. Mindent megtett a gyermekéért, amit csak tudott. Bebizonyította többek között azt is, hogy az apa szerepe, szeretete egyenértékű lehet az anyáéval, egyáltalán nem kevesebb nála. A gyermek pedig ugyanúgy ragaszkodhat az apjához, mint az anyjához. Attól függően, az adott fél mennyit törődött vele, hogyan viszonyult hozzá. Van az a mondás vagy életigazság, hogy anya csak egy van. Ám nem csak anya, hanem apa is csak egy van és ha éppen anya nincs a képben, igenis sokat ér, hogy az apuka ott van, jelen van a gyermek életében. 

A kritikusok szerint ez a kötet új irányt szabott a társadalmi gondolkodásnak Amerikában. Része volt ebben a nagy sikerű filmváltozatnak is, amelyben Dustin Hoffman és Meryl Streep játszotta a főszerepet. 

Nincsenek megjegyzések: