2020. augusztus 10., hétfő

J. K. Rowling: Az élet dolgai

A kudarc mellékes haszna és a képzelet fontossága


Rowling neve hallatán a többségnek Harry Potter jut eszébe, ám még számos említésre méltó könyv szerzője. Ilyen például a szóban forgó Az élet dolgai vagy éppen az Átmeneti üresedés. 
"Az embert rossz irányba terelőszülők hibáztatásának szavatossági ideje korlátozott: attól a perctől, hogy felnőve átvesszük a kormányrudat, mi felelünk mindenért."

Az élet dolgai 2018-ban jelent meg Magyarországon az Animus Kiadó gondozásában. J. K. Rowling humorral fűszerezett és együttérzést tanúsító beszédét olvashatjuk ebben a kötetben, melyet a Harvard Egyetem végzős diákjaihoz intézett. Hasznos lehet mindazoknak, akik most állnak a felnőttlét küszöbén vagy éppen szeretnének bátrabban élni, megélni az álmaikat, megvalósítani a céljaikat, melyeket korábban a bekövetkezett kudarcok miatt halasztottak el. 

"Felszabadult lettem, mert a legnagyobb félelmem valóra vált, de túléltem, (…). Így a szakadék alja lett a szilárd alap, amin újra felépítettem az életemet."

Rowling hangsúlyozza beszédében, hogy a kudarc az életünk velejárója, igenis van hasznos oldala. Amiből felállunk, amit túlélünk, az mind erősít minket és tanulunk belőle, hogy újra ne kövessük el. Fontos, hogy az eszünkbe véssük azt az üzenetet is, hogy egy idő után nem a szüleink a hibásak a rossz döntéseinkért, hanem mi magunk. Álljunk a sarkunkra és igenis próbáljuk ki magunkat több területen is, míg megtaláljuk a számunkra megfelelő munkát, állást. Ne engedjük, hogy környezetünk befolyásoljon minket, ha kudarc ér akkor pedig ne adjuk fel, hanem folytassuk tovább az utat előre, hiszen képesek vagyunk a változásra. Ezeket és ezekhez hasonló életbölcsességeket mond a szerző, melyeket érdemes megfogadni vagy éppen tanulni egy-egy esetéből.

Nincsenek megjegyzések: