2020. augusztus 9., vasárnap

Jennifer Wright: Mi voltunk az elsők

Párkapcsolati tanácsok nőktől, akik már átélték

Ez a könyv nem egy tervezett olvasmány volt, ám már első ránézésre megfogott a címe. Vajon mit tudnak mondani a női történelmi szereplők, hírességek a párkapcsolatról, amit még nem tudunk, nem próbáltunk? Vajon nekik milyen praktika vált be annak idején?

"(…) az olyan nők, mint Emily Brontë, gyakorlatilag senkit sem kedveltek a háziállatokon és saját családjukon kívül… a férfiakat sem (egyszer a fiatal diákjainak azt mondta, hogy még az iskola kutyáját is jobban kedveli náluk). Mary Shelley nem gyűlölte a férfiakat, sőt: halott férje szívét (mely a hamvasztás során nem vált hamuvá) az erszényében tárolta."

Számomra egyszer olvasós a könyv, de mindenesetre egyszer érdemes kézbe venni, megismerni az ismert, híres vagy éppen hírhedt, szerény vagy merész nők gondolatait, életfelfogását, kapcsolatról alkotott véleményét. 

Tanácsaik sokszor meglehetősen elrugaszkodottak, nem éppen logikus, vagy korrekt, érett gondolkodásra vallanak. Persze vannak kivételek. A kötetben közel ötven nő ad párkapcsolati tanácsait - melyeket nem minden esetben ajánlatos megfogadni - akik meghódították, az ujjuk köré csavarták a világot. 

Ugyan a tanácsok többsége távol áll tőlem - talán Jane Austené közelebb - ennek ellenére a női karakterek üzenetét annál közelebb érzem magamhoz. Ez pedig nem más, mint, hogy merjük felvállalni önmagunkat - ésszerű keretek között - ne a világ elvárásainak akarjunk megfelelni, hanem önmagunknak. Higgyünk saját magunkban, az erőnkben, abban, hogy képesek vagyunk akár egyedül is megállni a lábunkon. 

Ezzel a könyvvel a Scolar Kiadó ismét egy olyan kötetet adott ki, melyet minden nőnek érdemes elolvasni, elgondolkodni a leírtakon.

Nincsenek megjegyzések: