2020. augusztus 20., csütörtök

Feldmár András - Büky Dorottya: Kapcsolatok könyve

 Újabb útmutató tévelygőknek


"Minden találkozás, minden beszélgetés, minden élmény megváltoztat minket."
Ez az idézet jól reprezentálja azt, amit én is vallok és, hogy minden elolvasott könyv - is - hozzánk tesz valamit, megváltoztat minket.  Erre nagyon jó példa a Kapcsolatok könyve, melyben a kapcsolat témájáról beszélget a szerzőpáros különböző kontextusban. 

"Gyakorolni kell a bátorságot, hogy mindig magamat adjam, akár tetszem másoknak, akár nem."
Váratlanul talált rám ez a könyv, de mindenesetre a legjobbkor! Úgy gondolom abban az élethelyzetben vagyok, amikor a legjobban hat ez a beszélgetős könyv. Persze mindenkor aktuális, de fontos, hogy érzékenyek, befogadók legyünk a téma iránt. Feldmár András és Büky Dorottya beszélgetése többek között rávilágít arra, hogy fogadjuk el önmagunkat, álljunk ki magunkért, éljünk szabadon, de mégis együtt, egymás mellett és nem egymást elnyomva.

Néhol nyersen, ám közérthetően, néhol mélységekig érintik a szerzők a kapcsolat témáját. Körüljárják minden oldalról, beszélnek a különböző függésekről, például szülő-gyerek, gyerek-szülő között, kiemelve, hogy nem mindegy ki függ kitől. Olvashatunk arról is, hogy a szeretet nem csak úgy megszáll minket, hanem tenni, dolgozni kell érte. Azért is, hogy önmagunkat szeressük és azért is, hogy a társunkat. Arról, hogy hogyan viselkedünk egyes szituációkban, a másik ember ad visszaigazolást, ő a tükör, hogy milyenek is vagyunk, amikor vele vagyunk. Hiszen másképp viselkedünk különböző egyének társaságában. Mindenki mást hoz ki belőlünk.

Nagyon fontos, hogy ugyan idomulhatunk a másikhoz, de ne változzunk át miatta, maradjon meg a saját, egyedi személyiségünk. Amikor megváltozunk valaki kedvéért, hogy neki jobb legyen, vagy jobban kijöjjünk egymással, simulékonyabb legyen a viszony, az előbb-utóbb megbosszulja önmagát. Egy idő után előjön az igazi személyiségünk és lehull az álarc, amit a béke kedvéért viseltünk. 

Ez a beszélgetésen alapuló könyv nem tanácsok halmaza, hanem iránymutatás. Megmutatja a szerzők mit, hogyan reagálnak, tesznek, mit látnak jónak egy adott helyzetben. 

Sokat tanultam belőle, sok okos vagy éppen elgondolkodtató mondat hangzik el a beszélgetés során. Többek között az, hogy soha ne éljünk monotonitásban, legyen színes, változatos az életünk, a hétköznapok, így pl. nem kell attól félni, hogy a partnerünk elvágyódik mellőlünk, vagy éppen mi kacsintgatunk kifelé. 
Emellett még sok-sok hasznos gondolat hangzott el, melyeken érdemes elgondolkodni.

Nincsenek megjegyzések: