2020. június 14., vasárnap

Angster Mária · Csernus Imre · Czeizel Endre · Komlósi Piroska · Mohás Lívia · Pál Ferenc · Popper Péter · Ranschburg Jenő · Tari Annamária · Vekerdy Tamás: Családi boldogság, családi pokol?

Az együttélés művészete


Nagyon szeretem a pszichológiai, társas kapcsolatokkal foglalkozó könyveket, melyek életszagúak, nem fedik el a hibákat, tökéletlenségeket. Mindig is érdekelt, mit hordozunk magunkban, milyen és mitől függ az alapszemélyiségünk, ez a múltbeli családi viszonyok hogyan hatnak a kapcsolatainkra, párkapcsolatunkra, gyermekünkkel való viszonyra egészséges családi életünkre és hogy hogyan neveljünk testileg-lelkileg egészséges gyermeket, aki rendben van önmagával, van önbizalma, de nem gőgösen elbizakodott, stb. 

Mindezekre választ, legalábbis útmutatást - és elrettentő példát - kaphatunk a szerzők által, akik között van pszichológus, pszichiáter, orvos, pap és orvos-genetikus is. 
"Gary Chapman által bevezetett fogalom [minőségi idő], amely számos írásában megjelenik. A szerző szerint öt szeretetnyelv létezik: az elismerő szavak, a minőségi idő, az ajándékok, a szívességek és a testi érintés nyelve."

Még vírus előtt könyvtárból lett kivéve ez a könyv anyunak. Aztán a héten kezembe vettem én is annak apropóján, hogy Dr. Ranschburg Jenő szakpszichológus is ír benne a családról, személyiségről. Számomra ez azért volt fontos,mert pedagógia asszisztens vizsgára készülök, ahol – többek között – Ranschburg Jenő 4 nevelési stílusát kell tudni. Emellett több számomra kedves „nagy név”, szakmabeli írásával találkoztam a könyvben. Kijelentéseiket kimutatásokkal, szakmai igazolásokkal támasztják alá a szerzők. Érdemes odafigyelni, hiszen minden egyes sorban tanulság rejtőzik, magunkra, közvetlen vagy közvetett családunkra ismerhetünk benne.

Érdekes és hasznos olvasmány volt mind a hozzá kapcsolódó tanulmányom miatt, mind magánszemélyként olvasva. Úgy gondolom, hogy nemtől és kortól függetlenül ajánlott mindenkinek - aki kicsit is fogékony rá - elolvasni ezt a kötetet! Sok tanulságos esettel, hasznos mondatokkal lehetünk gazdagabbak.

Nincsenek megjegyzések: