2020. március 30., hétfő

Louisa May Alcott: Kisasszonyok

A Kisasszonyok egy rendkívül pozitív és derűs történet

Elbűvölő írás az összetartásról, szeretetről, megbocsátásról, segítségnyújtásról, önzetlenségről, barátságról.

Louisa May Alcott önéletrajzi ihletésű könyve jóval több, mint családregény. Egy kedves, néhol civakodó, de megbékélő nővéreket ismerhetünk meg, akik igen különbözőek, mégis közel állnak egymáshoz.


A négy nővér - Meg, Jo, Beth, Amy - története, fejlődése példaértékű lehet mindannyiunknak számára. Édesanyjuk nagy odafigyeléssel terelgeti őket a helyes útra, a azülői gondoskodásnak hála, ha hibát is vétenek, hamar kiküszöbölik a csorbát, megbánják tettüket, belátják, ha helytelenül viselkedtek.

Izgalmas volt nyomon követni a lányok mindennapjait, kalandjait. Érdeklődve olvastam, milyen elfoglaltságokat találtak ki maguknak unaloműzőként. Napsütéses időben kertészkedtek, a folyón eveztek, virágot szedtek, varrogattak, főzni tanultak vagy meghívásra táncmulatságba, színházba mentek. Ám a legjobban a titkos társaságuk tetszett, mely Pickwick Klub névre hallgatott. Ezen belül újságot írtak, amit kreatív tartalommal, izgalmas írói álnévvel működtetek. A Pickwick dosszié újságba mind a négyen különböző témában képviselték magukat elsősorban egymás és saját maguk szórakozására.

Egy lenyűgöző, megindító, példaértékű könyvet ismertem meg, ami a mai világban is megállja a helyét. Nagyon örülök, hogy sikerült beszereznem a gyönyörű Manó Könyvek kiadást, melyet Ella Bailey rajzai díszítenek.

Ajánlom mindenkinek, aki egy kellemes, szórakoztató 19. századi családregényt olvasna.

Nincsenek megjegyzések: