2020. január 4., szombat

Matt Haig: Az Igazmondó Glimpi

"Majd pirulsz és vidulsz és rossz viccen nevetsz,és szaladsz és maradsz és szeretsz és feledsz.Te döntesz, hogy telik veled az élet el,úgy hajlik, mint hangod, amikor énekel."


Aki olvasta a Karácsony-trilógiát, annak már ismerős lehet Igazmondó Glimpi neve. Ám, aki hozzám hasonlóan még nem olvasta az is bátran kézbe veheti a különleges lény történetéről szóló kis képregényszerű könyvecskét, hiszen nem kapcsolódnak egymáshoz a kötetek.  


Röpke fél óra alatt kiolvastam ezt a könyvet. Könnyű volt haladni vele, olvastatta magát, hála az érdekes, izgalmas illusztrációknak - Chris Mould - és Szabó T. Anna zseniális fordításának, aki plusz humort csempészett a sorok közé. 

Először azzal szembesültünk, mi történik, ha találkozunk valakivel és azonnal kimondjuk azt ami az eszünkbe jut róla, vele kapcsolatban. Persze ez lenne az igazság, ám sokszor jobb burkolva, finoman közölni a dolgokat, nem bumm bele Balázs módjára úgy, hogy fájdalmat okozzunk a másiknak. Emellett az igazmondásnak van sok-sok előnye, jó oldala is. Soha nem kell félnünk, hogy lebukunk, vagy gondolkodnunk, hogy mit is mondtunk és nem keveredünk bele a saját kamuhálónkba. Jobb igazat mondani még, ha fájdalmat is okozunk vele, mint hallgatni vagy elmásítani a valóságot. Előbb utóbb úgyis mindenre fény derül. 
Így járt Glimpi is, minden szembejövőnk fájdalmat okozott az igazmondásával, míg nem találkozott egy kétségbeesett kislánnyal Aadával, aki félt a költözéssel járó változásoktól. Glimpi elmondta neki őszintén, hogy minden megváltozik körülötte, de nem feltétlenül rossz értelemben. Lesz sok barátja, szeretet a házban. Glimpi tudatosította a kislányban, hogy rajta múlik, hogyan alakul a későbbiekben az élete, nagyon fontos, hogy látja a dolgokat, miképp áll egyes helyzetekhez. 
Ezzel megvigasztalta a kislányt, lelket, reményt öntött belé, majd náluk is maradt, szerető családra lelt náluk. 

Aranyos, kedves, tanulságos történet, mely minden korosztály számára ajánlott, örökérvényű a mondanivalója! 

Ne habozz, rendeld meg kedvező áron a Kolibri oldaláról!

Nincsenek megjegyzések: