2020. január 12., vasárnap

Kathryn Hughes: A levél

Nagy kedvenceim a párhuzamosan két idősíkon játszódó történetek. Sok ok-okozati összefüggést le lehet vonni belőle. Ezáltal megérthetjük vagy legalábbis megismerhetjük, hogy mi miért történt úgy ahogy. 
"– Nagyi?Az asszony felocsúdott merengéséből.– Igen, édesem?– Hogyan ismerkedtél meg a nagypapival?Felállt, és megfogta unokája kezét. Kisimított a kislány arcocskájából egy szőke hajfürtöt.– Hát, lássuk csak… Az bizony hosszú történet…"
Ezzel az idézettel indít a szerző, vagyis az unoka, aki kíváncsi nagyszülei történetére. 


A szóban forgó két nagyszülő pedig nem más, mint a két főszereplő, Tina és Will, akik egy harmadik jelentős szereplőnek, Chrissinek köszönhetik, hogy találkoztak, egymásra leltek. 

A történet 1939-ben, Chrissi és Billy megismerkedésével kezdődik, akiket tiltott egymástól a lány régimódi édesapja. Így csak titokban tudtak találkozni, majd az első - és utolsó - alkalommal, amikor együtt voltak Chrissi teherbe esett. Amikor ezt közölte a fiúval, ő elhagyta a lányt, meggondolatlan dolgokat vágott kedvese fejéhez. Majd napokkal később levélben szerelmet vallott, megkérte a lány kezét és bocsánatot kért a viselkedéséért. Ám ez a levél nem került postára, hanem Christina apjának zsebében landolt, ő viszont még véletlenül sem továbbította az üzenetet lányának. Ezek után Billy-t behívták katonának, Chrissi a családon esett szégyenfolt miatt nagynénjéhez kényszerült, ott szülte meg gyermekét - egy apácazárdában - akiről kénytelen volt lemondani, örökbe adni. 

Mindeközben a jelenben Tina, aki egy adományboltban dolgozott hétvégente egy zakó zsebében rátalált Billy levelére. Tina élete sem éppen úgy alakult, ahogy annak idején eltervezte. Férje alkoholista, aki nem egyszer bántalmazta őt, később el is hagyja, ám hiányzik neki a megszokás, egy társ, így visszatér férjéhez, aki a hirtelen látszat ellenére semmit sem változott, sőt sokkal erőszakosabb, kegyetlenebb lett, mint korábban. Ennek és a kíváncsiságának okán elkezdett nyomozni a levél eredetét, címzettjét illetően. Ekkor bukkant rá Willre, akit több, mint három évtizede örökbe fogadtak és az édesanyját keresi. Mint kiderült, nem véletlen, sokkal inkább sorsszerű a kettejük találkozása. Will édesanyja nem más, mint a Tinánál lévő levél címzettje, Chrissi, az üzenet írója pedig Will édesapja, a nő nagy szerelme, aki odaveszett a háborúban. 

Gyönyörű, ám egyben szívszorító történet két fiatal nőről, akik más időben, de ugyanazt kergették. A boldogságot, szerelmet, melyet ki tudja, hogy viszonoznak e. Egy nem mindennapi családtörténet jelenik meg az oldalakon. Végül mindkét nő megleli a lelki nyugalmat, békét, szeretetben, szerelemben élhetik tovább életüket a levél által okozott nagy találkozásoknak köszönhetően. A családon belüli erőszak nyíltan megjelenik a történetben mindkét nő esetén másképpen. Hihetetlen, milyen idők voltak régen.. Amikor az apa képes volt felrúgni a családi békét és kitagadni a saját lányát azért, mert házasságon kívül esett teherbe. 

Elgondolkodtató történet három sors összefonódásáról - kisebb-nagyobb mellékszereplőkkel. Ahogy az életben, úgy itt is nagyon sok a mi lett volna, ha kezdetű kérdés.. Persze, hogyha másképp folytatódik Chrissi és Billy kalandja, akkor Tina és Will sem biztos, hogy találkoznak és egymásra lelnek. Egyszóval érdemes elolvasni, mindenképpen kivételes könyv!

Nincsenek megjegyzések: