2024. május 6., hétfő

Arthur C. Brooks - Oprah Winfrey: Úgy élj, ahogy élni akarsz

Módszer és tudományos alap a boldogabb mindennapokhoz


Számomra Oprah Winfrey neve fémjelzés az értékes, minőségi könyvre. Nagyon megörültem, amikor kiderült, hogy magyarul is megjelenik ez a kötet. Hála érte a 21. Század Kiadónak !

A kötet kívül-belül értéket közvetít. A borítóján lágy színek váltják egymást, ami kellemesen, megnyugtatólag hat a lélekre.

Ez a kötet eltér azoktól a könyvektől, melyek a boldogságelméletek százait ontják az olvasókra. Itt nem világmegváltó gondolatokat akarnak átadni a szerzők, nem akarják megmondani, miben lelheted meg a boldogságot, hanem választási lehetőséget kínálnak arra vonatkozólag, hogy hogyan élj. Emellett új szemléletet mutatnak be, ami segít meglátni a lehetőségeket, a szebb, boldogabb élet felé vezető utat. 

Kiderül, hogy rengeteg múlik a gondolkodásunkon, azon, hogyan látjuk a dolgokat, képesek vagyunk-e észrevenni a pozitívat is a kevésbé fényes helyzetekben.
"[…] ha boldogabbak akarunk lenni, el kell fogadnunk a boldogtalanságot is, és meg kell értenünk, hogy az nem akadályozza a boldogságunkat."
„Ha olyan karriert akarsz építeni, amelyik boldogabbá tesz, ahhoz ismerned kell önmagadat.”

Szimpatikus volt az is, hogy mind a két szerző gondolatai külön-külön megjelentek, s megosztották tapasztalataikat, eredményeiket a boldogság témájában. Így nem csak egy oldalról olvashatunk véleményt, hanem kétfelől is. Ráadásul plusz jó, hogy mindkét szerző más-más közegből jön, így teljesen más nézőpontból közelítik meg a boldogságot, másképp tapasztaltak meg helyzeteket, de mégis a lényeg közös bennük. Hasonlóan gondolkodnak a boldogságról, annak eléréséről, s megtartásáról.

"Az érzelmeid csupán jelek, És te döntöd el, miként reagálsz rájuk. Az érzelem kopogtatás a válladon, az oldaladba mélyesztett könyök. Hogy mit teszel vele, az csak rajtad múlik."

Összességében hasznos, informatív olvasmány volt, sok jó ötletet merítettem belőle. Az útmutatásokat igyekszem alkalmazni, s elsajátítani a boldogabb élethez szükséges szemléletet. Azt fontos még kiemelni, hogy minden nap alapos odafigyeléssel, tudatossággal tehetünk lépéseket a boldogabbá válás felé. Nem elég, ha néha-néha úgy teszünk mintha minden hű de jó lenne. 

Úgy élj, ahogy élni akarsz, ne pedig úgy, ahogy a társadalom elvárná! 

Nincsenek megjegyzések: