2024. április 24., szerda

Almási Kitti: Elvarratlan szálak

Almási Kitti neve számomra garancia a minőségi, informatív tartalomra.
Nagyon megörültem, amikor hónapokkal ezelőtt megláttam, hogy új könyvvel rukkol elő a pszichológus.

Ez a kötet ráadásul stílusában kissé eltér a korábbi kötetekétől. Almási Kitti komolyabbra veszi a figurát az Elvarratlan szálakban, ami témáját tekintve talán nem is meglepő, szükséges is.

Az önismeret, önfejlesztés állandó része az életemnek, így nem is volt kérdés, hogy elolvasom ezt a könyvet. Kaptam tőle megerősítéseket, új felismerésekre tehettem szert, átgondoltam, milyen lezáratlan szituációim vannak.
"Hihetetlenül felszabadító az, ha merünk nem az elvártnak megfelelőek lenni, nem feszít a megfelelés kényszere."
"El kell tudnunk fogadni, ha a másik nem éppen megértően és kedvesen tudja fogadni a kezdeményezésünket, hanem előfordulhat, hogy zaklatottan, dühösen vagy érzéketlenül reagál ránk, mert nincs abban az állapotban, hogy belásson dolgokat.…"
"Ha arra utalnak a jelek, hogy neheztel ránk (noha nem akartuk megbántani), akkor azt el kell fogadnunk, nem kérdőjelezhetjük meg az ő érzelmi állapotát. Fontos azt tudatosítanunk, hogy az esetlegesen bántó szavai az aktuálisan megélt intenzív érzéseit jelzik (amit neki is joga van kifejezni), és nem feltétlenül a kapcsolatunkról szólnak."

Múltbeli sérelme úgy gondolom, mindenkinek, de legalábbis a legtöbb embernek van. Almási Kitti klinikai szakpszichológus ebben a könyvben rávilágít, hogyan tudjuk jól kezelni őket, hogy a jelenben, jövőben ne maradjon tüskeként bennünk. Választ kapunk többek között arra a kérdésre, hogy hogyan nézhetünk szembe azzal a fájdalommal, amit magunkban hordoztunk. Ez lehet olyan fájdalom, amit mi okoztunk vagy éppen, amit nekünk okoztak.

Jobb lezárni a kétes szituációkat, hogy ne őröljön minket tovább, ám ez nem olyan egyszerű, mint ahogy elsőre hangzik. Elvarratlan, lezáratlan esemény, konfliktus évekkel később is képes felőrölni a mindennapjainkat, képes frusztrációk okozni. A lezáratlan helyzetek negatív hatással vannak az egészségünkre, énképünkre, kapcsolatainkra. Ráadásul még a hangulatunkra is erőteljesen rányomja a bélyeget.

Almási Kitti útmutatót ad ahhoz, hogy szembe tudjunk nézni a nehézségeinkkel, legyőzzük a félelmeinket és elvarrjuk azokat a bizonyos szálakat.

Nincsenek megjegyzések: