2024. február 10., szombat

Arnold Schwarzenegger: Tedd magad hasznossá

 Az élet hét szabálya


Arnold Schwarzenegger neve mindenki számára ismerősen csenghet. Akcióhős, testépítő bajnok és kormányzó egy személyben. Ráadásul a sport szószólójaként is számon tartják.

Amellett, hogy egy önsegítő, személyiségfejlődést elősegítő könyvet tartunk a kezünkben, ez egy memoár, önéletrajzi kötet is egyben. Megismerhetjük belőle, hogy a szerző honnan hová jutott, s közben milyen sikereket ért el, milyen nehézségekkel kellett megküzdenie. 

"…amikor az álmaid megvalósításáról van szó, sosem a kudarctól kell rettegned, hanem attól, hogy feladod."

Ezt a szemléletet részletesen kifejti Arnold. Hangsúlyozza, hogy nem a kudarcok ölik meg az álmainkat, hanem az, ha feladjuk és nem küzdünk tovább. A legnagyobb titok a kemény munka, a kitartás és az optimizmus.  

Segítséget, hatalmas löketet kapunk a szerzőtől, hogyan váltsuk valóra céljainkat. Mindehhez hét szabályt mutat be a saját példáján keresztül, ami hozzásegít a sikerhez.

Első szabály, hogy legyen tiszta jövőképed. Ne A, B,C tervünk legyen, hanem egy fix tervünk, amit tűzön-vízen keresztül viszünk. Lényeges, hogy látnunk kell magunk előtt azt a célt, amit el kívánunk érni. Ne homályosan, körvonalazva lássuk, hanem tisztán, mintha már meg is valósítottuk volna. 

Következő szabály a Gondolkodj nagyban. Ne becsüld alá magad, hidd el, hogy te is képes vagy nagy dolgokat véghez vinni. Soha ne érd be kevéssel, ha képes lennél többre is. Tehát, ha már csinálod, csináld rendesen.

Harmadik szabály a Dolgozd ki a beled. Elsőre meglehetősen nyersen hangozhat, de ne feledjük, hogy igazán csak kemény munkával érhetünk el kézzelfogható eredményeket. Minden nap tegyünk egy kicsit a kitűzött célért, majd fokozatosan növeljük ezt. 

Negyedik szabály eladni, eladni, eladni. Azaz marketing, önreklám, támogatók keresése. Elhitetni az emberekkel, miért jó az, amit te csinálsz, létrehozol, stb.

Ötödik szabály válts nézőpontot. Vedd észre a jót a nehézségben is és koncentrálj arra, mit tudsz kihozni belőle. Értékeld át a kudarcot, s nézd meg, mit tanulhatsz belőle. Tudatosítsd magadban, hogy a kudarc a legtöbb esetben relatív, a kockázatot pedig érdemes vállalni, hiszen mit veszíthetsz, ha mégsem sikerül? Felállsz, tanulsz belőle és következőre jobban csinálod, míg el nem jutsz a sikerhez. 

Hatodik szabály csukd be a szád, nyisd ki az elméd. Nézd meg, hogy a sikeres emberek, hogyan jutottak el oda, ahol vannak, mit tettek azért, hogy elérjék az álmaikat. Légy alapos megfigyelő és szívd magadba a tudást, légy nyitott és kíváncsi. Beszélgess olyan emberekkel, akik már elérték, amire te vágysz. Meríthetsz belőlük, hogyan tovább az úton. 

Hetedik szabály törd össze a tükreidet. Segíts másoknak és magad is előrébb jutsz. Mindig többre vagy képes, mint hinnéd, úgyhogy ne érd be kevesebbel. Kellenek a példaképek, a segítők, támogatók, de még az ellenfelek is, hiszen ők motiválnak, hogy jobb és jobb legyél. Tekintsünk kevesebbet önmagunkra és többet a közösségre, a társadalomra. A segítségnyújtás pedig örömérzetet eredményez, ami egészségesebbé, boldogabbá tesz minket.

Összességében azért szerettem nagyon és ajánlom ezt a könyvet, mert az akcióhős a saját történetén keresztül mutatja be és hétköznapi módon ábrázolja, meséli el, hogyan ért el sikereket az általa kitűzött területeken. Tanulságos, hasznos tanácsokkal látja el az olvasókat, jó példával szolgál előttünk.

Nincsenek megjegyzések: