2024. január 21., vasárnap

Piczkó Katalin: Szeretetkert

Milyen jövő vár a párkapcsolatunkra?

Ezt a könyvet karácsonyra kaptam, s szinte azonnal neki is álltam az olvasásnak. 

A borítón egy egybefonódó nő és egy férfi alakja látható egy kert, lugas előtt. 

Jelképezik a címet. Azaz a szeretetet, a kerttel a háttérben. 

A kötet 2021-ben jelent meg a Kulcslyuk Kiadónál. A kiadó polcain számos értékes pszichológiai, önismereti írás található, melyek között érdemes szemezgetni.

A szerző részletesen leírja, elénk tárja, hogyan lehetünk szeretetben önmagunkkal és egymással. Amint elértük ezt az állapotot utána nagyon kell vigyáznunk ennek törékenységére. 


Mindannyian más puttonnyal, személyiséggel érkezünk egy kapcsolatba, ami sokszor nehézségekhez vezethet. Az előző kapcsolatokban megélt érzések, szituációk mellett még nagyobb hatással van ránk a családi minta, a transzgenerációs örökségünk. Mindez feldolgozható, ha beszélünk róla, türelemmel vagyunk saját magunk és a társunk iránt. Sok esetben tanácsos szakember segítségét igénybe venni, akinek a vezetésével tiszta lappal nézhetünk előre, a múlt befolyásoló ereje nélkül.
"Az adott korszakok tanulási folyamata gyakran kríziseken át zajlik."

Ezt a könyvből kiragadott gondolatot érdemes megjegyezni, észben tartani. Az egész kapcsolatunk egy tanulási folyamat, azzal a különbséggel, hogy hol tartunk benne. Konfliktusokon, kríziseken keresztül vezet ez az időszak, főként a kapcsolat eleje. Ezekre a megoldandó nehézségekre szükség van ahhoz, hogy egy egészséges, boldog és működőképes kapcsolat "lakói" legyünk. Érdemes gyakorolni az önismeretet, a türelmet, a saját és a másik reakcióit, hogy megtanuljunk jól, nem bántóan kommunikálni egy-egy nézeteltérés kapcsán. A meg nem értés esetén, ha a szeretet, szerelem fenn áll, akkor ne egyből a párkapcsolatot adjuk fel, csak amiatt, mert nem úgy megy éppen, ahogy mi szeretnénk, hanem közösen dolgozzunk rajta.

A kötetben a szerző felméri, hogy jelenleg hol tartunk a kapcsolatunkban, mire hogyan reagálunk, min lenne érdemes javítanunk, változtatnunk. Mindezekhez számos útmutatót ad, s különböző példákat használ az egyes negatív megnyilvánulások bemutatására. 

Különösen hasznosnak tartottam a sakál-, és a zsiráfkommunikáció bemutatását. Ezek alapján megtudhatjuk, hogyan érdemes kommunikálni, beszélni a társunkhoz és mi az a hangnem, stílus, amit jó, ha elkerülünk, mert csak veszekedést szít, rombolja a kapcsolatot. 

Szinte minden a megfelelő kommunikáción múlik és azon, hogy őszintén meg tudjunk nyilvánulni, ne beszéljünk mellé, ne hallgassunk el semmit a partnerünk elől. 

Rendkívül hasznosnak ítéltem meg ezt a könyvet, mely nem szimplán ismeretterjesztő, de önismereti, párkapcsolati és személyiségfejlesztő is egyben. Mindezt a csomagot közérthetően, az olvasóval egyenrangú partnerként nyújtja át Piczkó Katalin.

Nincsenek megjegyzések: