2023. szeptember 1., péntek

Csernus Imre - Kádár Annamária - Pál Ferenc - Popper Péter: Sors és önismeret

Belső erőforrásaink felfedezése

A mai, egyik napról a másikra változó, változékony, bizonytalan világban talán még fontosabb is, mint korábban, hogy tisztában legyünk önmagunkkal, megfelelő önismerettel rendelkezzünk. Emellett nélkülözhetetlen, hogy nehéz helyzetben is álljuk a sarat, ha mélyen vagyunk, akkor se zuhanjunk magunkba, hanem tudjuk, hogy lesz ez sokkal jobb is, hiszen az érték bennünk van, nem rajtunk kívül és nem a környezetünktől függ az értékünk. 

"[…] akár azt gondolod, hogy képes vagy valamire, akár azt, hogy nem, mindenképpen igazad van […]"

A kötet mind a négy szerzője elismert, nagy tudású szakember. Csernus Imre mindig megmondja a tutit. Keményen, de őszintén, tömören közli az igazságot, míg Kádár Annamária kedvesebben, saját történetén keresztül mutatja meg, hogy igenis erősek vagyunk, felállunk, kihúzzuk magunkat és nem adjuk fel. Pál Ferenc - Pál Feri atya - stílusa áll talán a legközelebb hozzám, Popper Péter pedig ugyan már nincs közöttünk, szavai, tanításai, bölcsességei velünk maradtak. 

Négy részből áll a kötet, mindegyik szakembernek egy-egy fejezet, amiben kifejti nézeteit, tanácsait, bölcs mondatokkal élesztgeti az önbizalmunk, hitünk. Ahogy az a kötet hátlapján olvasható: "Ismerd meg önmagad, és tudni fogod a sorsodat - mert a sorsod te vagy!" Ezt hangsúlyozzák a szerzők is, akik különböző, néhol saját példákon keresztül mutatják meg, hogy mi magunk vagyunk a sorsunk kovácsai, nem a külső tényezők irányítanak minket. Ehhez persze szükséges az is, hogy a saját kezünkbe vegyük az irányítást, ne hagyjuk, hogy sodródjunk az árral és várjuk, hogy lesz, ami lesz.

Bármilyen nehézséggel is nézzünk szembe, belső erőforrásaink ott vannak nekünk, csak tudni kell előhívni őket, élni velük. Ott van az a bizonyos belső tartás, belső gerenda, tartóoszlop, ami megtart minket nehéz időkben is.

Történjen akármilyen nehézség, kihívás, ha belül ezek az erőforrások rendben vannak, ápoljuk őket, akkor a legmélyebb gödörből is képesek leszünk kimászni.


Nincsenek megjegyzések: