2023. augusztus 13., vasárnap

Szondy Máté: Mi lesz, ha...?!

Útmutató a hatékony szorongáskezeléshez


Úgy gondolom, hogy a szorongás, az állandó múlton rágódás, a jövőtől való félelem, aggódás sokunknak a mindennapjaink része. A vírusmegjelenésével csak erősödött ez az érzés, folyamat.

"Az elkerülés rövid távon segít a szorongás csillapításában, hosszú távon azonban elszalasztott karrierlépések, meg nem fogant gyermekek és kihagyott életlehetőségek kísérik. Mi a gond vele? Amikor beszűkítjük a mozgásterünket, a mindennapjaink fő irányítóelve az lesz, hogy mindenképp elkerüljük a szorongást, nem pedig az, hogy élményekkel és mélységekkel teli aktív életet éljünk."

A Kulcslyuk Kiadó ismét egy hasznos, fontos könyvnek adott helyet, melyben sokakat érintő témát olvashatunk. Ám mielőtt rátérnék a belbecsre, szót kell ejteni a külcsínről is. A borítón egy személy és annak árnyéka látható. Az árnyékot ötletesen úgy tüntették fel, mint az ember bensőjéből kiszabadult félelmetes érzelmet, ami, aki bántani akar, ami ellen harcolni kell. 


A szerző, szakember, dr. Szondy Máté ismerteti a szorongás mibenlétét, eredetét. Megtudhatjuk, miért szükséges tulajdonság és nem feltétlenül felesleges rossz a szorongás számunkra, a hétköznapok során.  Sok esetben már jóval az esemény, történés bekövetkezte előtt attól rettegünk, hogy valami balul sül el, valami rossz történik. Ilyenkor törnek ránk erőnek erejével a Mi lesz, ha...? jellegű gondolatok, kérdések. Ám ezzel csak saját magunkat, rosszabb esetben a környezetünket is hergeljük. 

A szerző tudományos alapokra helyezi a szorongás témáját, s minden oldalról körüljárja azt. Közérthetően, egyszerű, hétköznapi nyelven megfogalmazva tálalja a szorongást, nem kell hozzá értelmező kéziszótár. Ez nagyban könnyíti a megértést.  Érdekes tények, hasznos információk tárháza fogadott a könyvben, melyet értékes technikák egészítettek ki. Ez alatt a különböző szorongásoldó, szorongáscsökkentő módszereket értem. Kiderül az is,hogy a szorongás nem ördögtől való dolog, hanem igenis szükséges az életben maradáshoz, csak a mértéke nem mindegy és a szorongáshoz való hozzáállás, kezelése.

Sajnos sokszor esem ebbe a csapdába én is, és a mi lesz, ha kérdés egész gondolatsort von maga után. Ez a könyv viszont segít, hogy legyőzzük a jövőtől rettegést és múltban való dagonyázást. Többek között a mindfulness, a flow, de sok sok más módszer, melyeket a szerző elénk tár, hogy a jelenben tudjunk maradni, ne kalandozzunk el az idősíkok között. Ott van például még az öt érzékszerv technikája, ami azt takarja, hogy figyelj meg öt dolgot, amit látsz, hallasz, színeket érzékelsz, tapintasz, szagolsz (nem biztos, hogy pontosan tudom idézni, bővebben lásd a könyvben). Vagy a falevél, felhő technika, melyekkel a félelmeket, rossz gondolatokat, bizonytalanságokat egy falevélre vagy felhőre ülteted és elúsztatod messzire. Ezzel a módszerrel megkönnyebbülést nyerhetsz, levegőhöz juthatsz, megszabadulsz a felesleges aggódástól, csökkentheted a stressz szintedet. Emellett még számos jó tanáccsal lát el a szerző erős szorongás esetére. Érdemes gyakorolni őket, beépíteni a mindennapjainkba, így nyugodtabb, stressz mentesebb életet élhetünk, mint akkor amikor mindenen és minden miatt szorongunk. 

Nincsenek megjegyzések: