2023. július 16., vasárnap

Nagy Henriett: Lehetnénk-e boldogabbak?

Tények és történetek a pozitív pszichológia világából

A szerző, Dr. Nagy Henriett klinikai szakpszichológus, egyetemi oktató, szakember körbejárta, mégis mitől és hogyan lehetnénk boldogabbak. Egyáltalán a boldogság a cél vagy maga az út? Úgy gondolom, sokkal jobb, örömtelibb, ha már maga az út is boldogsággal tölt el minket, nem kifáradva, keserűen jutunk el a kitűzött célig.

"Pozitív kapcsolati jellemző például, ha a társak rendszeresen megosztják egymással, ami velük történt, és őszintén örülnek egymás sikereinek. Ha együtt tudunk örülni a másikkal, az a hála, a bizalom és az összetartozás érzését erősíti, valamint hozzájárul ahhoz, hogy a két fél szívesen töltsön egymással időt. A közös programok pedig olyan élményekkel tölthetnek fel, amelyektől egyre közelebb érzik magukat egymáshoz, így válik mind fontosabbá a másik és a párkapcsolat."


Elgondolkodtató írás arról, vajon mi tesz minket boldoggá. Mi kell ahhoz,hogy boldogok legyünk? Lehet,hogy sokszor mi magunk állunk a boldogságunk útjában? Öröklés, családi minta, személyiség, tanult dolgok mind befolyásolják a boldogságszintünket. Ám tudatosan tehetünk érte, hogy a boldogság a mindennapjaink része legyen. Ehhez nem kell sem magunktól, sem a környezetünktől, a világtól nagy dolgokat elvárni, hanem tudni értékelni minden szépet és jót, meglátni mindenben a jót, a lehetőséget, az örömet. A szerző segít,hogy átformáljuk a gondolkodásmódunkat és rácsodálkozzunk a világra. Sok ötletet ad arra vonatkozólag, miképp érdemes hozzáállni az élethez, hogy mindig a napos oldalon legyünk. A könyv sokkal többről szól, mint amit a cím sejtet. Annyi minden húzódik a boldogság mögött, ami alakítja az életünket, napjainkat. Legyünk jelen a pillanatban, figyeljünk oda magunkra és társainkra, legyünk hálásak az apró dolgokért is és mindig legyenek céljaink, vágyaink, hitünk, kitartásunk. Sok esetben nincs is annyi gondunk, amennyit generálunk magunknak. Éljünk a jelenben és idejekorán ne aggódjunk a holnap miatt.
Többek között ez az üzenet fogott meg a legjobban a könyvből.

A könyv és szerző fontos üzenete, hogy nem csak a nagy dolgok tehetnek boldoggá, kis apróságnak, sikereknek is ugyanúgy lehet örülni. Sőt, minden sikerélményt érdemes megünnepelni, hogy érezzük jól haladunk az utunkon és beérik a munkánk gyümölcse. Így nem csak folytonos, fáradságos munkának tűnik az út. 

Nincsenek megjegyzések: