2022. november 8., kedd

Béres Judit: Élet a sorok között

Irodalomterápiás gyakorlatok mindenkinek


Az irodalom, az olvasás és a könyvek már hosszú ideje közel állnak a szívemhez, sokat jelentenek a mindennapokban. Kíváncsian, érdeklődve olvastam Béres Judit könyvét a témában, melyben több irodalomterápiás technikát is megismerhettem, majd a leírásnak, ismertetőnek és a mellékelt irodalmi szövegeknek köszönhetően ki is próbálhattam őket. 

"Béres Judit gyakorlati fókuszú irodalomterápiás kézikönyve nemcsak azt mutatja meg, mi az irodalomterápia, hanem azt is, hogyan működik."


"Az irodalmi alkotásokon keresztül közelebb kerülünk önmagunkhoz."

A szerző, szakember alaposan körüljárja az irodalomterápia fogalmát, jelentését, majd bemutatja, milyen formában és hogyan, milyen helyzetekben hozhat megújulást, adhat segítséget ez a módszer. Életünk folyamán többször is érhet minket elakadás, megrekedés, nehéz élethelyzet, melyre szeretnék megoldást, kiutat találni. Ehhez nyújt segítő kezet a szöveg, a vers, a regény, mely, hasonló szituációt ábrázolva, mint amiben vagyunk, rámutathat a számunkra megfelelő útra, megfejtésre. 

Az irodalmi írások által más megvilágításban, kívülről látjuk a saját problémánkat, ami hozzásegít annak rendezéséhez. 

Az olvasás, szövegfeldolgozás, újraértelmezés segíthet a mindennapi szorongásainkon, kapcsolati nehézségeinken, megoldást nyújt arra, hogyan viszonyuljunk a testünkhöz, a természethez, elmúláshoz. Elősegíthető önértékelésünk magasabb szintre emelését is. 
Sokan nem is gondolnánk, pedig az olvasás, írás rengeteg élethelyzetre, érzésre, bizonytalanságra gyógyír lehet, csak a megfelelő szöveghez kell nyúlni. 

Legszívesebben csillagos 5-öst adnék erre a könyvre. A szerző,szakember olyan színesen, pontosan mutatta be az irodalomterápiát, az olvasás jótékony hatásait, hogy, aki nem könyvmoly, annak is meghozza hozzá a kedvét, abban biztos vagyok.
Közérthető stílusban értékekkel teli tartalmat kaptam, amiben az információk, ismertetések, leírások mellett mintafeladatok, könyvajánlások is helyet kaptak. A feladatok alapjául szolgáló szövegeket pedig a kötet végén elolvashattam, ami nagy élmény volt számomra.
A pszichológia, az irodalom és az olvasás, könyvek mindig is közel álltak hozzám, a szívemhez, így nagyon örülök,hogy most ebben a könyvben mindezek ötvözetét megkaptam.

Bátran ajánlom mindazoknak, akiket érdekel az irodalomterápia, az olvasás és a szöveg ereje, aki jobban meg akarja ismerni önmagát vagy csak gyarapítani akarja a tudását.

Nincsenek megjegyzések: