2022. június 1., szerda

Shunmyo Masuno: Nyugalom

 48 lecke a kiegyensúlyozott élethez


Ez a kötet megszólított, amikor legutóbb könyvesboltban jártam. Szinte hívott, hogy vegyem meg, töltődjek fel általa, merüljek el benne.

Így is történt, amit egy percig sem bánok. Még sokszor bele fogok olvasni, emlékeztetni magam a leckékre, melyeket érdemes megfogadni, betartani. 
"A legnagyobb gondossággal kell bánnunk ezzel az értékes kinccsel, amit kaptunk – az életünkkel."

A buddhizmus szemléletét közel érzem magamhoz, így különösen kedves volt számomra ez a bölcsességekkel teli kötet. A buddhista és zen szemlélet hozzájárul ahhoz, hogy áthasson minket a béke, a nyugalom és segít, hogy elfogadjuk önmagunkat.


Ez a kötet a maga bölcsességeivel, Buddha szemléletével megtanít nyugalomban, nyugodtan élni, megtalálni a kiegyensúlyozottságot a mindennapjainkban.
Számomra már a Japán kertes borító is beszédes volt, gyönyörű a nyugalom ábrázolása rajta, benne.

A 48 lecke, amit pedig fejezetekre, témákra tagolva olvashattam újra és újra elolvasásért kiált. Minden egyes szó,mondat értékkel,mély tartalommal bír, melyen érdemes elgondolkodni,megfogadni azt. 

Valamitől mindenki fél, tart, ám érdemes tudatosítanunk, hogy ami miatt aggódunk, annak a jelentős része nem is létezik vagy nem történik meg. A kötet szerzője azt az üzenetet közvetíti könyvében, hogy engedjük el ezeket a felesleges félelmeket, aggodalmakat, hiszen csak mérgezik az életünket, ahelyett, hogy hozzá tennének. Lássuk meg mindennek a pozitív oldalát, a sötétben is a fényt. Minimalizáljuk az információáramlást, ne versengjünk, hiszen az csak stresszt eredményez. Ne aggódjunk feleslegesen, hanem cselekedjünk, lépjünk a tettek mezejére.Ne rohanjunk, tudjunk megállni, lassítani, különben az élet elrohan mellettünk. Ezt pedig nem engedhetjük, hiszen minden egyes perc értéket képvisel, melyet minőségi pillanatokkal és gondolatokkal érdemes megtölteni.

Lenyűgöző az egész könyv, mindenképpen érdemes elolvasni, hisz olyan pluszt tesz hozzánk, amitől minőségibb életet élhetünk.


Nincsenek megjegyzések: