2022. június 4., szombat

Rényi Ádám: Osztálytalálkozó

és más mesék inkább felnőtteknek


A 21. Század Kiadótól ismét egy egyedülálló, értékes, elgondolkodtató könyvet olvashattam, melyet érdemes többször lapozni.

Rényi Ádám neve eddig ismeretlen volt számomra, ám ezentúl biztos, hogy figyelni fogok, amint meglátom, meghallom a nevét. Kommunikációs szakember, a 21. Század Kiadó társtulajdonosa és még sorolhatnám. Ja, és az épp aktuális legfontosabb, író.


Rényi Ádám ezzel a kötettel és a benne található írásokkal görbe tükröt tart a társadalom elé. A kisnovellák egyszerre tanulságosak, szórakoztatóak és egy szuszra olvasósak. A könyv hamar beszippant a saját kis világába, ezáltal nehéz letenni. Sok esetben még olvasás után is foglalkoztatott az adott történet, befészkelte magát a fejembe.
Többek között Örkény egypercesei jutnak róla eszembe, hiszen ugyanolyan minőségi szinten ötvözi a humort, a való világot a ma emberével. A legjobb az egészben, hogy soha nem tudhatjuk, hogyan fog végződni az adott novella, mindig tartogat meglepetést a szerző.

Egyszerre meghökkentő és szórakoztató a sztori. Tele szerethető karakterekkel, akik teljesen abszurd helyzetekbe kerülnek, lehetetlen dolgokat tesznek vagy éppen mondanak. A szerző az emberi viselkedést, viszonyokat veszi górcső alá, majd egy kis tragikomédiát vegyít beléjük. A novellákban szinte semmi sem az, aminek látszik, egyik pillanatról a másikra változik az alaphelyzet. Összességében egy szívmelengető sztori az élet valós és kissé elferdített képéről, ám a nyers őszinteség mindig arcul csap. 

Egyedülálló, zseniális írás. Alig várom, hogy olvashassam a folytatását, mely A bezzeggyerek és más felnőttmesék nevet viseli.

Nincsenek megjegyzések: