2022. május 6., péntek

Robert Maurer: Kaizen

 Változz félelem nélkül!


Ahogy a borítón is olvashatjuk, elég egyetlen kis lépés,ami megváltoztathatja az életed. 
A Kaizen technika, módszer egy már ismerős, mégis újfajta megoldást kínál problémáink megoldására. 

"Mindennap tégy valami jót ott, ahol éppen vagy. A kis jótettek együtt megváltják a világot. [Desmond Tutu]"

Ez az idézet jól összefoglalja azt, hogyan élhetnénk boldogabb, teljesebb életet. A problémáink, pedig nem negatív dolgok, hanem kihívások, megoldandó feladatok.

"A rendszeres ismétlés alapvető fontosságú: amit rendszeresen csinálunk, még ha csak pár másodpercig is, azt agyunk automatikusan fontosnak minősíti, és elkezd erőforrásokat hozzárendelni."

Úgy gondolom, hogy az emberek életében elsősorban az jelenti a legnagyobb problémát, hogy mindent gyorsan szeretnénk elérni, azonnal, szinte tegnapra szeretnénk megoldani, végezni feladatokkal. Ám ez szinte lehetetlen, ha mégis lehetséges, akkor nem olyan minőségi lesz a végeredmény, ahogy szerettük volna vagy pedig mi magunk égünk ki a túlhajszoltságban.

Ezt megelőzendő, sokkal produktívabbak leszünk, ha kis lépésenként haladunk előre, minden napra kitűzünk egy apró teljesítendő célt, ami minden nappal egyre jobban megy, több időt szánunk rá, míg végül célba érünk. Nagyon fontos, hogy legyen szó munkahelyi válságról, diétáról, párkapcsolati krízisről, stb, az a legfontosabb, hogy apránként meneteljünk előre és olyan kis célokat tűzzünk ki magunk elé, aminél garantált a siker, így motivációt kapunk folytatni az adott dolgot. 

Fontosnak tartom, hogy folyamatosan fejlesszem magam, ezáltal jó hatással legyek mások életére is. Egy-egy apró jótett, jó cselekedet, pozitív, kedveskedő gondolat (tehát feltétlenül nem is kell beszélnünk), ami hozzájárul ahhoz, hogy feldobják a saját és környezetünk napját is. Környezetünkét azáltal, hogy mosolyt csalunk az arcára, kedveskedünk, bókolunk, stb. Saját napunkat pedig úgy, hogy az általunk okozott öröm visszahat ránk, így duplán jól járunk. 

A hétköznapi sikerekhez általában arra gondolunk, hogy valami nagy dolgokat kell véghez vinnünk. Ez azonban hatalmas tévedés. Az apró gesztusok néha sokkal értékesebbek, sokkal többet érnek, mint egy négyfogásos vacsora arany evőeszközökkel vagy nyaralás Kréta szigetén. Ezek csak felnagyított példák, ám valóban érdemes jobban jelen lennünk a mindennapjainkban, hiszen mindig tehetünk jót, magunkkal és másokkal egyaránt. Siker esetén - legyen az bármily kicsi vagy nagy - bátran jutalmazzuk meg magunkat valami aprósággal, így megvan a sikerélmény és elégedettségérzet is.

Ne feledd, minden lépés számít, amit a cél felé vezető úton megteszel!

Változtass, hogy változhass és kitárul a világ előtted!

Nincsenek megjegyzések: