2022. április 9., szombat

Osho: Bátorság

A tavalyi évhez hasonlóan idén is elsősorban az önismereti, önfejlesztő könyvek után nyúltam a polcon. 

Legutóbb Osho került a kezembe, amit egy barátnőm adott kölcsön, hogy nekem is segítsen, kvázi tanuljak belőle. 

Az Édesvíz Kiadó könyvei egyébként is értéket szolgáltatnak az ezoterikus, spirituális, önfejlesztő olvasmányok között. Nincs ez másként a Bátorság című könyvvel sem. 

"Az élet veszélyes, és csak a gyávák kerülhetik el a veszélyt – de akkor meg is halnak. Az, aki él, valóban él, akiben áramlik az élet, nekivág az ismeretlennek. Arrafelé veszélyek várják, de ő vállalja a kockázatot. A szív mindig kész vállalni a kockázatot, a szív hazárdjátékos."

"Az ismeretlen megtapasztalása révén átélt öröm, az eksztázis, amellyel az ismeretlen megtapasztalása eláraszt, erőssé tesz, teljességet ad, csiszolja az intelligenciádat. Először azt tapasztalod meg, hogy az élet nem unalom, hanem kaland. Azután lassacskán eltűnik a félelem; és mindig egyre újabb kalandok után kutatsz majd."
Ez az első Osho élményem, de még szeretnék sok sok hasonló tartalommal megismerkedni a szerzőtől.Már az első oldaltól tudtam azonosulni a szerző gondolataival, tanmeséivel. Elgondolkodtató,hogy mi az igazán fontos az életünkben, miért mit áldozunk be, mennyire merünk önmagunk lenni. Számomra az a megerősítés a legerősebb Osho szavaiból, hogy merjünk változtatani, nyitni az új felé, beleugrani a bizonytalanba. Az a legfontosabb,hogy éljünk, úgy igazán, nem pedig napról napra rutinszerűen. Boldogok, kiegyensúlyozottak pedig ne csak egy társ mellett, hanem egyedül is tudjunk lenni, éljünk meg minden pillanatot, örömet, utazzunk, próbáljunk ki újabb és újabb dolgokat. Élvezzük a szabadságunkat egyedül és párkapcsolatban is. Maradjunk önazonosak, de soha ne féljünk kilépni a komfortzónánkból.

Az ismeretlen helyzet - ahogy Osho fogalmaz - mindig kihívás elé állít minket, kalandra hív. Kész extázis közeli állapotba kerülünk, megugrik az adrenalin szintünk. Ám ez csak jó, hisz ez jelenti igazán azt, hogy élünk, merünk kockáztatni és nem a megszokás posványos talajában dagonyázunk, nem hagyjuk magunkat sodródni az árral, hanem a saját fejünk után megyünk. Amikor hív az ismeretlen, új helyzet, menni kell, nem megijedni a változástól, hanem bátran fejest ugrani az új lehetőségbe. 

Osho igazi tanító, aki nem mondja meg, mit tegyünk, mégis irányt mutat a teljesebb, színesebb, élettel telibb élet felé. Érdemes olvasni a szavait, gondolatait és mélyen elmerengeni, elmélázni rajta, majd megemészteni és elraktározni a hallottakat.

Nincsenek megjegyzések: