2022. március 17., csütörtök

Herendi Kata · Szabó Eszter Judit: 20 ​önismereti kérdés és válasz a kapcsolatokról

Az első kötet az önismeretről szólt, míg ez a második a kapcsolati viszonyainkat, viszonyrendszerünket veszi górcső alá.

Nagyon örülök, hogy a kapcsolatokról is készült egy különálló könyv, mely szépen összefoglalja a különböző kapcsolati viszonyok aspektusait.
A szerzőpáros megragadta a téma lényegét, így mi olvasók velősen, tömören, de mégis kifejtve, részletezve ismerhettük meg a kapcsolatok mit, miért, hogyan kérdéskörét.
"Nem kiérdemelned kell a jót, a szeretetet, az egészséges és kiegyensúlyozott kapcsolatokat. Egyszerűen megérdemled, úgy ahogy vagy."
Számomra ez a mondat, gondolat az, ami a legjobban betalált. Úgy gondolom, hogy ezt a mondatot mindenkinek minden nap mantraként kellene ismételnie, mondania magának. Ezzel is a túlzott megfelelés elengedésére hívták fel a szerzők a figyelmünket. Elsősorban önmagunknak akarjunk bizonyítani, megfelelni, mindenki más ráér utána. Ám ne felejtsük el, hogy a jót, a boldogságot nem kell kiérdemelnünk, hanem megérdemeljük!


Az előző könyvhöz hasonlóan ez is rengeteg információt tartalmaz önismeret, kapcsolat témakörben.

A szerzők rávilágítanak, hogy tudunk, tudnánk jól kapcsolódni önmagunkhoz és környezetünkhöz. Kiderült például, hogy a múltbeli fájdalmat nem érdemes eltemetni, hanem ha szükségét érezzük, gyászoljuk meg, hogy a későbbiekben ne okozzon nehézséget, traumát, ami akadályoz minket az egészséges kapcsolódásban.
Szó esett még a kötődés elméletekről, szorongások eredetéről. Nem megfelelő kötődés esetén szembe kell néznünk múltunkkal, hogy feldolgozhassuk és teljes értékű életet élhessünk.

Nincsenek megjegyzések: