2021. október 2., szombat

Transzgenerációs történetek

Örökül kapott traumák és feldolgozásuk

Balogh Klára, Bárdos Katalin, Békési Tímea, Hardy Júlia, Koltai Mária, Korbuly Ágnes, Tóth Borbála a transzgenerációs szemléletű, elismert szakemberek izgalmas terápiás esetei bemutatják, hogyan befolyásolja életünket felmenőink sorsa, és a gyógyulás folyamatába is betekintést engednek. Arra sarkallnak, hogy megismerjük, felfedezzük az előző generációk örökségét, a feldolgozatlan veszteségeket csakúgy, mint az erőforrásokat és értékeket, hogy aztán kezünkbe vehessük a saját életünk alakítását.

"Pszichológiai alaptétel, hogy a kapcsolatainkban létezünk, s a bennünket körülvevő rendszerek mélyen befolyásolják működésünk, lehetőségeink korlátait, határait, szabályait, még az érzelmi életünk megnyilvánulásait is."
"A tünetek nemcsak a személy élettapasztalataiból származtathatók, hanem valaki más, például felmenői lelki konfliktusaiból, traumáiból vagy titkaiból is. A másod-, harmadgenerációs túlélők pszichés problémáját szüleik elszenvedett traumája okozhatja azáltal, hogy az mintegy átsugárzik a következő generációra, és úgynevezett fantomként kísért."
A szerzők, szakemberek valós eseteken mutatják be a szembenézés, gyógyulás lépcsőfokait, folyamatait. Így, mintha mozit néznénk, elénk tárul az adott személy története, melyben sok számunkra is ismerős élethelyzettel találkozhatunk, felismerhetjük saját családi mintáinkat.
Az örökölt sorsunk formálható, átalakítható, nincs kőbe vésve. A változtatáshoz elsősorban fel kell ismernünk azt a fájdalmat, gyászt, feldolgozatlan történetet, sérelmet, melyet magunkkal hordozunk a felmenőinktől.

Amikor ez megtörtént, érdemes segítséget kérnünk a gyógyulási, feldolgozási folyamathoz, hogy szembe tudjunk nézni a bennünk lévő akadályokkal, gátakkal. 
Ezzel megakadályozhatjuk, hogy a negatív minták, sémák tovább öröklődjenek. 

Sokat kaptam, tanultam az ismertetett esetekből, ismét egy olyan könyvvel lettem gazdagabb, mely hozzám tesz, elgondolkodtat a saját családom, transzgenerációs, öröklött mintáimmal kapcsolatban.

Nincsenek megjegyzések: