2021. október 23., szombat

Szurovecz Kitti: A választás - Garaboncity meséi

Kedvenc írónőm ismét ifjúsági kategóriában alkotott, sokak örömére. 

A választás - Garaboncity meséiben a Csabai Garabonciás napokat kelti életre úgy, mintha napjainkban játszódna a történet. 

A történetmesélés, a cselekmény felépítése zseniális. A megfelelő helyeken meglepődünk, meghatódunk, megkapjuk az épp odaillő csattanót.

A cím több szempontból is lefedi a történet lényegi mondanivalóját, hiszen többféle választással is találkozhatunk a történések során. 

Elsősorban ott a diákpolgármester választás, választás a jó és rossz között, kapcsolati nehézségek, döntéshelyzet, választás az ész és a szív sugalmai között, stb.


Vajon mi a fontosabb? A győzelem vagy a barátság? A siker vagy a szerelem? A hatalom vagy a tisztesség?

Ezeket és hasonló kérdéseket boncolgat az írónő a kötetben. A szereplők érzelmek garmadáján mennek keresztül, megtapasztalják, hogy nem minden arany, ami fénylik és nem mindenki olyan szívtelen, kegyetlen, ahogy elsőre gondolnánk. Érzelmekben és fordulatokban gazdag cselekményt kapunk, melyben ismerős élethelyzetek tárulhatnak elénk.

Maga a történet ugyan fikció, ám megtörtént eseményeken alapszik, melynek az írónő alaposan utána járt. Ráadásul annak idején ő is volt kampányfőnök Békéscsabán, így saját emlékeket, élményeket is őriz a rendezvényről. 


A békéscsabai Garabonciás napokat úgy eleveníti meg Szurovecz Kitti, mintha mi is a részesei lennénk a történetnek.
Életszagú, kalandos, kihívásokkal teli, szórakoztató és nem utolsósorban tanulságos sztori.
Érdemes elolvasni, elmélyedni benne, megismerkedni a Garabonciás napok energiájával, menetével.

Kamaszoknak és felnőtteknek, idősebbeknek egyaránt ajánlom. Előbbieknek, mert tanulságos, kalandos, bemutatja a küzdelem különböző szintjeit, a kamaszélet nehézségeit. Felnőtteknek pedig azért, mert visszarepíti őket ez a történet a fiatalkorukba, mindemellett pedig szórakoztat, elénk tár egy ma is létező rendezvényt, ami sok szempontból is értékeket képvisel a csabai fiatalság életében.

Nincsenek megjegyzések: