2021. augusztus 21., szombat

Lisa Wingate: Elrabolt életek

A kötet sokáig vezette a New York Times Bestseller listáját, majd nálam is előkelő helyen végzett.

A könyvet még barátnőmtől kaptam születésnapomra három éve. Eddig a témája és a hossza tartott vissza, hogy elolvassam, de bőven megérte végre belemélyedne ebbe a mély hangvételű megrázó történetbe.

"Nem szükségszerű, hogy a múltad megszabja a jövődet."

"Hát, ilyen az élet. Nem lehet minden a miénk. Kaphatsz egy kicsit ebből, egy kicsit abból, vagy mindent ebből és semmit abból. Mindig azt választjuk, amit az adott időben a legfontosabbnak gondolunk."
A szerző lépésről lépésre, alaposan építi fel a cselekményt, mely szívet-lelket érint. Ahogy kibontakozik a történet, úgy állsz össze a kép, hogy ez egy mély, összetett élettörténet, nem csupán egy egyszerű, hétköznapi sztori. Érdekes, hogyan alakulnak egyes sorsok, min múlik, ki, hova születik mi lesz vele később. A múlt sokszor szövevényes, árnyakkal, titkokkal teli, melyet,ha megbolygatunk, hatással lehet az egész környezetünkre, életünkre.Az adott témában valami egyedülállót alkotott Lisa Wingate. Egy rendkívül összetett, valóságon alapuló, megrendítő történelmi regényt kaptam. A főszereplő tette pedig példaértékű.

Ebben a könyvben a jelen találkozik az eltitkolt múlttal, családi titkokkal, melyről az egyik utód lerántja a leplet, ezzel jobban megismerve önmagát is. Az unoka, aki elkezd nyomozni nagymamája múltja után, végül saját maga is megváltozik, rájön, mi az igazán fontos a számára, mit is szeretne az élettől. 

Az igaz történeten alapuló cselekmény megrázó és megható is egyben, hiszen egy család brutális szétszakítását meséli el, majd összehozza a még megmaradt családtagokat időskorukra. 

Nagy hatást tett rám az írónő ezzel a történettel, mely több szempontból emléket állít azon áldozatok előtt, akiket elvettek a családjuktól, hogy másnak pénzért árusítsák őket. Ráadásul a nagyrészt törvénytelen örökbefogadást megelőzően is mostoha körülmények között kellett élniük. 

A cselekmény összetetten, alaposan mutatja be a fent említett tragédiát, melyet úgy élhetünk át olvasás közben, mintha ,mi magunk is ott lennénk a szereplőkkel. 

Nincsenek megjegyzések: