2021. július 29., csütörtök

Mathias Malzieu: A szív mechanikája

A szív mechanikája kötetet az Európa Kiadó Raktárvásárán vettem még júniusban. A különleges borító és a nem mindennapi leírás szinte azonnal magával ragadott.

"Malmom az álmok búzájából valóságot őröl."

A szerzőről tudni kell, hogy francia rockénekes, tehát ezt a romantikus mesét ennek fényében tálalja. 


A történet elején azt hittem, hogy egy különös fantasy történet bontakozik ki előttem, ami igaz is, ám ez sokkal árnyaltabb ennél. A főszereplő nem akármilyen hátránnyal, beteg szívvel születik. Annak érdekében, hogy jól működjön egy órát erősít a szívéhez a furcsa Madelaine bába, gyógyító. Ám nem elég, hogy betegen született, ráadásul szülőanyja is lemondott róla, senki nem akarta örökbe fogadni. Ám ez még semmi ahhoz képest, amit Jack - a főszereplőnk - a nagybetűs életben, a világban megtapasztal, kénytelen átélni. A bántás, csalódás, sóvárgás és maga a szerelem is csorbát ejt a fiú szívén, melyet nehéz helyrehozni. Ám ő kitart az álma, vágya mellett, nem adja fel, hogy az övé legyen a kis énekesnő. Ám az énekesnő szívére más is pályázik, nincs könnyű dolga Jack-nek. Ennek ellenére küzdve az elemekkel  - ha csak rövid időre is - sikerül elérnie, hogy a kis énekesnő felfigyeljen rá, értékelje, viszonozza a szerelmét. Végül a sok zavar és félreértés miatt elválnak útjaik, majd évekkel később ismét keresztezik egymást, több-kevesebb sikerrel. 
"Úgy ​szeretjük egymást, mint két megelevenedett gyufa. Nem beszélünk, lángra gyúlunk!"
A főszereplőt több karakter is segíti útján, de akad egy ellenlábasa is, aki mindenáron útját akarja állni. Ez a könyv jól bemutatja, hiába annyira más valaki, mint a legtöbb ember, őt is érhetik csalódások, kihívások, akadályok, szívfájdalmak. Rávilágít arra a szerző, hogy az Élet minden helyzetben okozhat váratlan meglepetéseket, fordulatok várhatnak minden utcasarkon, anélkül, hogy felkészülhetnénk rá. Rendkívül fontos, hogy a szívünkre hallgassunk, figyeljük meg, mit súg és ne hallgassuk el az igazat, legyünk őszinték akkor is, ha az tűnik a kockázatosabbnak. 

A kalandok során végig izgultam a történéseket, bízva benne, hogy Jack-et elfogadják és elnyeri a lány szerelmét. 

Ez a különleges, izgalmas fantáziavilággal bíró könyv belopta magát a szívembe. Kiemelést, dicséretet érdemel a szerző írói stílusa, történetvezetése. 


Nincsenek megjegyzések: