2021. június 28., hétfő

Müller Péter: Vallomás a szerelemről

Müller Péter neve, személyisége kellemes érzést kelt bennem, nyugalmat, bölcsességet sugároz. Már több könyvét is olvastam - ám közel sem eleget - nagyon kedvelem a stílusát, azt amiről beszél.

A Vallomás a szerelemről már régóta várólistán volt, eddig halottam, mert úgy éreztem, kell hozzá egy bizonyos nyugalmi állapot, hangulat. 

Az első oldaltól az utolsóig élveztem a szerző szavait, aki, mint mennyei mannáról beszél a szerelemről. A szerelem igazi valóját megfogalmazva, körüljárva tárja elénk ezt a világteremtő, összetartó, mindenek felett álló érzést. Beszél a három szer - a szeretet, a szerelem, a szeretkezés  - együtteséről, arról, hogy akkor van igazi harmónia, amikor ez a három egyszerre van jelen. 

"A szerelem láng, a szeretet parázs. Az egyik lobogva lángol, a másik hosszan, tartósan melegít."

"Ha valóban megszeretlek, s te megszeretsz engem: egyikünk sem lesz többé az, aki volt."

Azt, hogy létezik e a nagybetűs Igazi, több irodalmi mű és valós eset is igazolja. A legismertebb Madách Imre az ember tragédiája című műve, ahol Ádám és Éva különböző megtestesülésekben is felismerték egymás lelkét, az ősvalójukat, nem csak eredeti képükben. Ebben a műben alátámasztásra kerül, hogy a nő nem bűnbe viszi a férfit, hanem éppen, hogy visszatéríti a helyes útra, más szóval megmenti a világot. 

Shakespeare Rómeó és Júlia szerelme a világirodalom egyik leghányattatottabb kapcsolata, ám a két fiatal mégis kitartott egymás mellett. A szerző megemlíti még Teréz anyát, aki élete végéig odaadóan szerette, követte Jézust. II. János Pál pápa szerelme is példaértékű, aki még pápává választása előtt beleszeretett élete szerelmébe, akivel ki is tartottak egymás mellett halálukig. Ugyan nem érintkezhettek, ám ez a mély érzés, mindennél erősebb kötelék túlélte a távolságot, külön élést is. 

Müller Péter találóan megfogalmazza, hogy a férfinek míg háza van, de asszonya nincs, addig csak haza megy. Amikor felesége lesz, már otthonná válik a szimpla ház, egy meleg, szeretetteli otthonná. A nő életet lehet belé, ahova boldogan siet haza a férfi. 

A szerelem, ahogy a könyvből is kiderül, hatalmas erő, ami által többek leszünk, teljesebb lesz az életünk, mint nélküle. Óvjuk, őrizzük ezt a tüzet, hogy megmaradjon a lángolás, ha rátaláltunk az Igazinkra. 

"Szerelmes ​vagyok. Hatvankét éve. Ez a történelmi korokon áthúzódó személyes élményem szülte ezt a könyvet. Nem a tartós párkapcsolatról, hanem a szerelemről írtam. Az öröklángról, amelyről tudom, hogy nem lesz parázs soha. Láng marad mindig. Azt is tudom már, hogy öregkorunkban lobog a legszebben és legizzóbban. A búcsú gyönyörűbb, mint a találkozás.
Életem összegezése ez a mű."

A szerző a szerelem rejtélyét igyekszik felfejteni e könyvben, rájönni a szerelem titkára. Ez korántsem könnyű vállalkozás, ám érdemes elolvasni, sok sok értékes sor tárul a szemünk elé. Gyönyörű, megindító gondolatok, elhivatottság és örökláng. 

Nincsenek megjegyzések: