2021. július 4., vasárnap

George Orwell: Állatfarm

Orwell az 1984 című művével máig töretlen népszerűségnek örvend. Rejtett politikai mondanivalójú műve az Állatfarm is, mely állatok főszereplésével mutatja be az akkori szovjet állam, sztálini korszak elnyomó világát. Ez a szatíra rendkívül hűen ábrázolja a rendszer kegyetlenségét. 

Az Európa Kiadó legutóbb egy letisztult, a fő karaktert középpontba helyező borítóval adta ki a sokak által emlegetett könyvet. 

A szerző a második világháború idején írta a művet, mely 1945-ben látott napvilágot, majd közel 10 évre rá szerzett hírnevet magának. Érdekesség, hogy rajzfilm, majd élőszereplős filmfeldolgozás is készült belőle.


A történet azzal kezdődik, hogy az állatok, a disznók vezetésével megdöntik Mr. Jones, a gazda uralmát. Elegük van a zsarnokságból, egyenlőtlenségből, ám a maguk által igazgatott Állatfarm csak a kezdeti időszakban tűnik szabad, derűs légkörűnek, hamar komorrá válik a hangulat. Eleinte büszkén éneklik az állatok az Angolhon Állatai című indulót, majd az új, zsarnoki vezetésnek köszönhetően le kell mondaniuk róla. Hamar megváltozik, átalakul az a hétparancsolat is, melyet az Állatfarm működésének elején meghatároztak. Megjelenik a történelmi dokumentumok hamisításának eleme, mely egyre durvább formákat ölt. 

"A dolgok sohasem mentek, és soha nem is mehetnek se jobban, se rosszabbul - az éhség, a szenvedés és a csalódás (...), az élet megváltozhatatlan törvényei."

Orwell több ízben is kritizálta a sztálini vezetést, a szovjet mintát. A mű ugyan a sztálini korszak kiparodizálása, ráhúzható minden egyes elnyomó, totalitárius rendszerre. 

A kezdeti "Minden állat egyenlő" jelszó érdekesen módosul a történet végére. Az Őrnagy eszméi feledésbe merülnek Napóleon diktátori uralmával. Napóleon különböző ideológiai magyarázatokkal egyre zsarnokibb, zord diktatúrát kényszerít az állatokra, akiknek ugyan kezd gyanús lenni a sok módosulás, de szólni nem mernek, félnek a megtorlástól.

Elgondolkodtató írás, mely a diktátori rendszerek tükörképeként jelenik meg. Megmutatja, mi történik, ha rossz kezekbe kerül az irányítás és rávilágít arra, hogy nem mindig érdemes váltani, változtatni, hiszen minden uralomnak megvan a maga árnyoldala. 

1 megjegyzés:

TTT írta...

Nem is tudtam a filmről, köszi a hasznos információt :) Bár, hogy őszinte legyek, kissé ijesztő lesz ezt a zsarnokoskodást élő szereplőkkel látni.