2021. február 9., kedd

Lian Dolan: Szerelmem William

A kötetet 2014-ben az Erawan Kiadó hozta el magyarul az olvasóknak.

Shakespeare az angol irodalom méltó képviselője. Ugyan több színművet, szonettet is írt, mégis a Rómeó és Júlia az első amire asszociálok a neve hallatán. Az angol úriember tollvonásai szép számmal felbukkannak a történetben, összehasonlítva a drámákban felbukkant férfi-női köteléket, párkapcsolatokat, a mai, modern változatukkal. A főszereplő Elizabeth Shakespeare - szakértőként úgy vélte, hogy minden karakter, viselkedés, megnyilvánulás ráhúzható hús-vér emberi viszonyokra. Ezt a teóriáját humoros köntösben tálalta az Amit akartok című könyvében. 

Már a cím is beszélő, benne van a dráma, romantika, na és persze Shakespeare, tetőtől talpig.

"A Szentivánéj témái egyetemesek és időtlenek, ma is pont olyan aktuálisak, mint a darab megírása idején. Lázadás a hatalom ellen.
A gondolkodásmódunk és a világunk kiszélesítése. A szerelem igaz természetének megismerése.
Shakespeare műveiről jogosan gondoljuk, hogy tiszteletre méltóak és fontosak, hiszen származásunktól és aktuális helyzetünktől függetlenül mindannyiunkhoz szólnak. Mind tanulhatunk a Halhatatlan Bárdtól."

A főszereplő, Liz életébe három férfi forgatja fel a hétköznapokat. A váratlanul felbukkanó exférje, a rajongott színész, Fahey, aki egy nem mindennapi, de igen testhezálló munka ajánlatot tesz a nőnek, egy jóképű politikai tanácsadó, aki nagy hatással lesz a főhősünkre és végül William Shakespeare, akinek munkássága végigkíséri Liz életét, könyvének témáját. Elizabethnek ez a nyár komoly változásokat hoz, meglepetéseket tartogat, mind karrier, mind szerelem szempontjából. 

"MONDÁS: „Csodálatos, de éppoly jóleső is, hogy itt talállak. Lelkem gyönyöre!”
MIT JELENT: Ez a találkozás a mai nap csúcspontja bébi."
Shakespeare szelleme beköltözött ebbe a történetbe, amitől igazán egyedi lett az összhatás. Egyedivé tette a limonádénak induló sztorit. Szeretnivaló karakterek, különös cselekményszövés. Shakespeare szakértő főhősnő, Szexi színész exférj, kotnyeles, de szerető család és egy váratlan szerelem. Érdekes történet, ami kizökkentett a valóságból.

Nincsenek megjegyzések: