2020. december 16., szerda

Nicholas Sparks: Az utolsó dal

A Szerelmünk lapjai, a Vissza hozzád, a Menedék után sort kerítettem egy újabb Sparks gyöngyszemre. Mint a szerző annyi korábbi könyve, ez a mű is megihlette a mozgókép világát, Miley Cyrus és Greg Kinnear főszereplésével filmvászonra álmodva figuráit.

"Ronnie a szeme sarkából észrevette, hogy az apja mosolyog.
– Gyönyörű volt, nem? – jegyezte meg.
Az apja tett néhány lépést, s csak utána válaszolt.
– Igen – mondta. – De leginkább annak örültem, hogy megosztottam veled ezt a pillanatot."

Ennek a regénynek, - ahogy a szerző többi könyvének is - meglehetősen beszélő címe van. Nagy jelentősége van a történetben, mondhatni végigkíséri a cselekményt. 
"Először magadnak kell megtanulnod megbocsátani."
Az olvasás során egy keserédes, de mégis megható, gyönyörű történetet kaptam. A szerző egy apa-lánya kapcsolatot tár elénk, ahol az elidegenedést felváltja a közeledés, nyitás egymás felé. Ronnie és öccse, Jonah az évek óta nem látott apjuknál töltik a nyarat, ami mindhármuk számára meghatározóvá válik. Felelevenedik előttünk egy házasság tragédiája, az első szerelem elsöprő ereje és annak kihívásai, próbatételei, majd pedig a megbocsátás és egymásra találás szívderítő érzése. Ronnie, a kamasz, lassan nagykorú főszereplő teljes személyiségváltáson megy keresztül, a nyár végére megváltozik az életszemlélete, megbocsátóbb, nyitottabb lesz a világra, környezetére. 
"Az élet, pontosan olyan, mint egy dal, állapította meg magában Steve,
Az eleje rejtély, a vége megerősítés, de a közepe az, ahol az érzelmek rejtőznek, amelyek megérintik az embert."
Ez az édesapa karakterétől származó gondolat a való életben is megállja a helyét. Igazolja, hogy egy dalban olyan érzések rejtőzhetnek, melyeket csupán szavakkal nehéz lenne kifejezni. A dal magában foglalja az élet szépségét, fájdalmát, örömét és könnyeit. 

A család és az első szerelem mellett megjelenik a baráti hűség, a barátság, mint elfogadás, a hit és az újrakezdés. 

Érdemes elolvasni, hiszen egy érzelmekkel átitatott, szívig hatoló történetet kaphatunk apáról és lányáról, kamaszszerelemről, megbocsátásról.

Nincsenek megjegyzések: