2020. november 1., vasárnap

Pál Ferenc: Szorongástól az önbecsülésig

Pál Ferenc, ismertebb nevén Pál Feri atya mentálhigiénés szakembernek már több hasznos, életjavító könyve jelent meg. A Szorongástól az önbecsülésig az első könyv, amit olvastam a szerzőtől. Egy kedves ismerős ajánlotta, adta kölcsön, akitől szintén sokat tanulok. 
"Nehéz tartósan, boldogan együtt lenni valakivel, miközben a magammal való együttlét nem okoz örömet, nem jelent biztonságot, nem hoz jó érzéseket és nem tölt el elégedettséggel."


A könyvnek már csak a borítója is egy megkönnyebbült, felszabadult embert ábrázol, aki nem szorong, jóban van önmagával. A piros és a zöld szín szépen harmonizál egymással, békés, kiegyensúlyozott hangulatot áraszt. 
"Sokszor óriási szabadságot hoz, ha valaki rájön arra, hogy nem érdemes megpróbálni mindenkinek megfelelni."
Legszívesebben csillagos ötöst adnék erre a könyvre. Pál Ferenc, ismertebb nevén Pál Feri atya írásával, példáival tükröt tart az olvasó elé. Segít jobban megismerni magunkat, felismerni hiányosságainkat, sebeinket, akadályainkat. Emellett rávilágít arra,hogyan élhetnénk teljesebb, boldogabb életet a múltbeli sebeinkkel együtt és utat mutat, hogyan, miképpen kerekedhetünk felül szorongásainkon és haladhatunk a belső önbecsülésünk felé.

Sebeink, sérüléseink, gyermekkori traumáink, ha csak tudat alatt is, de megkeserítik az életünket, így nem tudunk teljes, kiegyensúlyozott életet élni. A szerző számomra egyik legfontosabb üzenete, hogy ha úgy érezzük, merjünk segítséget kérni, egy szimpatikusnak vélt szakembertől, aki nem csak elmondja, mit kellene tennünk, mit teszünk rosszul, hanem segít rávezetni a járható útra, ahol könnyedén szembe tudunk nézni a szorongásainkkal, tanult technikákkal legyőzzük a félelmeinket, könnyebben megküzdünk az elénk gördülő akadályokkal. 

Pál Feri atya sorra veszi, miből eredhet egy-egy szorongásunk, hogyan tudunk felülkerekedni rajta, megtanulni együtt élni vele, úgy, hogy közben nem akadályoz a boldog, kiegyensúlyozott mindennapokban. Kiderült, hogy az önbecsülésünk nagyban hozzájárul a jó közérzetünkhöz, ahhoz, hogy higgyünk magunkban, merjünk belevágni újabb és újabb feladatokba, kihívásokba, ne rettenjünk meg, ha valami nem sikerül, inkább fogjuk fel tapasztalatként és próbáljuk újra. Tudatosítsuk magunkban, hogy igenis képesek vagyunk elérni az adott célt, tenni, tenni érte, hiszen nagyon sok múlik a hozzáállásunkon, gondolatainkon. 

Nagyon tetszett, hogy egy-egy esetet, élethelyzetet valós példával is alátámasztott a szerző, így könnyebben megérthettem az üzenetét. 

Már több pszichológiai, önsegítő, önfejlesztő könyvet forgattam a kezemben, de egyedül ennél a kötetnél éreztem, hogy szinte minden mondata megszólít, magamra ismerek benne. Valóban hasznos írás, rávilágít olyan dolgokra, melyek felett könnyen átsikkadunk, pedig igenis fontosak, nem kevés múlik rajtuk. Befolyásolhatják érzéseinket, hozzáállásunkat egy-egy dologhoz, személyhez, történéshez. Fontos hangsúlyozni, - ahogy a szerző is teszi, - hogy nem elfelejtenünk kell a múltat, hanem elfogadnunk, szembenéznünk vele, hogy mi jobbak, boldogabbak lehessünk, mint amit a múltunk ránk vetít!

Nincsenek megjegyzések: