2020. november 20., péntek

Lori Gottlieb: Akarsz beszélni róla?

Lori Gottlieb több New York Times-bestseller szerzője, Los Angelesben él, ott működteti a magánrendelését. A pszichológus válaszol rovat állandó szerzője az Atlanticben. TED-beszédét több mint hárommillióan nézték meg. Korábban magyarul megjelent könyve: Légy a felesége. 

A pszichológus Akarsz beszélni róla? könyvéből sorozat is készült, Eva Longoria főszereplésével. A könyvet már elolvastam, szerettem, úgy gondolom érdemes lehet megnézni, hogyan mutat képernyőn ez a történet.

Érdekel, mire gondol a pszichológus, miközben a kliens kiönti neki a szívét? Érdekel, milyen amikor a pszichológus is pszichológushoz jár? Ha igen, akkor olvasd el ezt a kötetet, élvezni fogod! 

"Néha hinni kell magunkban, és meg kell tapasztalni dolgokat, mielőtt az értelme világossá válna számunkra."

Ez az idézet azt hivatott érzékelni, hogy nagyon fontos, hogy higgyünk magunkban, hiszen, ha elhisszük, hogy képesek vagyunk, meg tudjuk csinálni a kitűzött feladatot, el tudjuk érni az adott célt, akkor jóval nagyobb esélye van megvalósulni, mintha csak nekiállunk, de nem hiszünk magunkban, vagy összejön vagy nem. Pedig az életben a legtöbb dolog, az életünk alakulása sokszor hozzáállás kérdése. 


Ez a kötet ismét hozzám adott, hozzám tett valami pluszt, valamit, amiből érdemes meríteni, tanulni.
A szerző, mint pszichológus a saját történetéből merít. Leírja, mire gondol, amikor egy klienssel beszélget, amikor a kliens kiönti a lelkét, hogyan reagál a kevésbé együttműködőnek mutatkozó terápiájára és leírja, hogy bizony időnként a pszichológusnak is szüksége van arra, hogy egy másik pszichológus szakember meghallgassa, fejlődjön a személyisége. Sokféle, különböző probléma jelenik meg a páciensek révén, ami mind ugyanolyan fontosságú a maga nemében.
Egy érdekes, izgalmas, tanulságos és elgondolkodtató történetet kaptam, ami rámutat arra, hogy csak az emberi kapcsolataink által fejlődhetünk igazán. Segítséget, elnézést kérni pedig nem szégyen, hanem bátorság.

"Csak másokkal fenntartott kapcsolatainkban tudunk fejlődni."

Ezt a kijelentést a Köszönetnyilvánításban tette Lori Gottlieb. Többek között ezért is érdemes elolvasni a szerző utószavát, köszönetnyilvánítást a könyv végén. A környezetünk, körülöttünk élő emberek, akikkel beszélünk, kapcsolatban vagyunk tükröt tartanak elénk, visszatükrözik a viselkedésünket, megmutatják, hogyan viszonyulunk társainkhoz, önmagunkhoz. Fejlődni, tanulni egyaránt tudunk belőle, érdemes tehát odafigyelni, mit üzen vissza számunkra a környezetünk!

Nincsenek megjegyzések: